Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Weggooien

  Column

Mijn moeder zei altijd dat het makkelijk is om dingen te bewaren, maar dat het juist de kunst is om dingen weg te gooien of naar Tweede Kans te brengen. Ga maar eens voor je kledingkast(en) staan en haal er alleen nog maar eens uit wat je de afgelopen twee jaar niet meer gedragen hebt. Wat je allemaal hebt teruggehangen in de kledingkasten met de gedachte dat het ooit weer zal passen. En zeg nou niet dat dat alleen voor vrouwen geldt. Ook voor mannen, maar die hebben het voordeel dat ze, mede gezien de veel geringere hoeveelheid, sneller met hun selectie klaar zullen zijn. Feit is wel dat daarna, als gevolg van het geoefend oog van vrouwlief, weer zaken worden teruggehangen. Ga daar niet tegen in, want dat win je nooit.

Heb je, deel uitmakend van het mannelijk geslacht ooit werkelijk zeggenschap gehad over de keuze van je kleding? En ga nou niet flauw doen door te zeggen dat je op dat gebied gehoord wordt. En neem niet het risico om alleen op pad te gaan. Geheid dat je dan samen een tweede gang naar die winkel gaat maken om uit te kijken naar een nieuwe outfit. Door wel ingelichte bronnen binnen de mannenmodebranche is mij ingefluisterd om eerst met een verkoper in de winkel, waar je naartoe wilt gaan, kort te sluiten wat jij graag zou willen kopen. Doe dat niet met een verkoopster, want dat gaat geheid de verkeerde kant op.

En waar ik ook een gruwelijke hekel aan heb, is al dat gefrut en getrek aan je als je het pashokje uit komt om de nieuwe creatie te showen. Je partner en de verkoopster gaan dan samen uitmaken of iets je wel of niet staat. "Draai is effe rond" en "Doe eens een knoop van je jasje dicht. Dan kan ik zien hoe het achter zit." En dan wordt er na geruime tijd door je partner tegen de verkoopster gezegd: "We weten het nog niet. We kijken nog effe verder. Heel hartelijk bedankt voor je hulp." "Graag gedaan hoor. Tot ziens", is haar reactie.

"Zullen we nog even bij... gaan kijken?" Dit is de kans om in te grijpen. Ik stel voor om lekker een bakkie te gaan doen en daarna nog efkes bij een damesmode zaak binnen te lopen. Ik roep in herinnering dat ze aan heeft gegeven geen fatsoenlijke winterbroek meer in de kast te hebben hangen. Het werkt, en…. in die zaak hebben ze ook nog eens een zitje voor de mannen met een leestafeltje en verrekte lekkere koffie!

Barend Splinter

Meer berichten