Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Petje op

  Column

Op het moment dat ik aan dezen Barend begin, zie ik dat zogezegd de lucht aan het werken is. Tenminste dat zei mijn vader altijd als donderwolken zich aan het ontwikkelen waren. Benauwd is het aan het bureau achter de computer in ieder geval wel, maar ja de 'plicht' roept.

Iedereen is er vol van. In mijn beleving is het ook nog nooit voorgekomen dat een krant twee pagina's vol tekst en foto's wijdt aan het weer. Mijn moeder zei altijd: "Nu is het een keer mooi weer en nou beginde te zeure dè gut veul te werm het. Straks regent ut pijpenstelen en dan begin de daarover wir te mekkeren. Ties ook nooit goed, of wel dan?".

Dan is het verstandig om op oew gemak un boekske te pakken en buiten uit de zon te gaan zitten lezen. En dan bende potjandorie net aan de volgende bladzijde begonnen of ge wordt geroepen. Of ik effe naar Adams wil fietsen om anderhalf pond boontjes te halen. "Barend!", ja ma antwoord ik: "Zet wel effe un petje op oewe kop, anders verbraande lèvendig". Als ik nou ergens nun gruwelijke schurft aan had, dan was het een petje op munne kop. Ik had en heb nun goeie bos haar en dat was een goeie filter voor de zon, vond ik. "En?", zei ons moeder toen ik terug kwam? "Hé Barendje, eigenwijs is ook wijs. Hier zulde nog wel last van krijgen vannacht!". En natuurlijk had ons moeder gelijk. Ik heb toen dun hele nacht niet kunnen slapen. Toen hadden we nog ginne diepvries met ijsklontjes om mijn heet hoofd af te koelen. Nun afdreughanddoek natmaken en erop leggen was de tijdelijke remedie. De volgende dagen met het kopke niet in de zon. Vanaf dat moment was het duidelijk waarom ons vader bij felle zon altijd een alpinopetje op had.

Nou wordt er van mij wel vaker gezegd dat ik af en toe best 'nun eigengeraaide knoest' kan zijn en dat was ik begin deze week ook. Met het blote bolletje in de zon gaan fietsen met als resultaat niet alleen rooie armpjes en beentjes, maar ook un rood hoofd met witte haartjes aan dun bovenkant. Dan moet op dat moment niet iemand effe opmerken dat ik ervoor gewaarschuwd was, zeker als ik al rood aangelopen ben. Feit is wel dat mijn armen en benen mooi gebruind zijn. Hopen dat het morgen nog zo'n mooie dag wordt. Dan ga ik lekker in mun polootje en korte broek op het terras in Waalwijk un bakkie doen. Effe showen.

Barend Splinter

Meer berichten