Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Proseccorups

  Column

Voordat u als lezer in allerlei tuinboeken gaat snuffelen, of naar dun Boerenbond rijdt om hiertegen een bestrijdingsmiddel te halen, moet ik u even meegeven dat de vlag de lading ditmaal niet geheel dekt. Dit alles is het gevolg van een uitspraak van een klein ventje dat de klok wel had horen luiden, maar dacht dat in die klok een klepel hing. Hij was er van overtuigd dat het van die harige grijs gestreepte beestjes waren die in nun wittige zak aan een boom hingen. Neen, ik heb hem duidelijk kunnen maken dat 'prosecco' een drankje voor grote mensen is en dat die beestjes 'processierupsen' heten.

"Waarom heten ze dan zo", vroeg het ventje. Ik had op dat moment niet de behoefte om aan hem uit te gaan leggen wat een processie is anders dan te zeggen dat dat zo heet, omdat ze allemaal achter elkaar aan lopen. Hij pakte een afgebroken takje van de grond en maakte aanstalten om een aanval te doen op de 'zak'. Dit leek mij in het geheel geen goed idee en ik heb hem wijsgemaakt dat dat tot gevolg zou kunnen hebben dat die rupskes allemaal op hem zouden afkomen. Toen ik hem daarna uitvoerig had geïnformeerd over wat de haartjes van die beestjes met zijn blote armpjes en beentjes zouden gaan doen, heeft hij eieren voor zijn geld gekozen.

Nu hoop ik dat deze vorm van overlevering zal blijven hangen, zodat hij in de toekomst anderen ook zal behoeden voor jeukende armpjes en beentjes. En mensen, het stikt er op dit moment de moord van in de Loonse en Drunense Duinen, dus pas op voor de in de nabijheid dwarrelende haartjes. Nu moet ik zeggen dat Staatsbosbeheer overal waar ook maar een eik staat, daarvoor met rood-wit lint waarschuwt. Ik loop al heel wat jaartjes mee, maar zunne hoop grijze hangende zakken met inhoud heb ik tijdens onze zondagse wandeling zelden gezien. En verdomd als het niet waar is, eenmaal thuisgekomen heb ik toch op mijn onderarm schade opgelopen. Ik heb mijn wandelmaatjes niet gebeld of zij toevallig ook tot de slachtoffers behoorden. Dat hoor ik aanstaande zondag wel. Wel heeft mijn douchebeurt wat langer geduurd dan op andere zondagochtenden na het lopen. Kunt u zich voorstellen dat alleen het maken van deze column bij mij weer jeuk op mijn onderarmen teweeg brengt? Ik hoop niet dat u bij het lezen van dit stukske ergens iets voelt kriebelen. Mocht dat wel zo zijn, plak dan een strookje plakband over de jeukende plek. Trek hem er voorzichtig weer af dan heb je ze allemaal te pakken...

Barend Splinter

Meer berichten