Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Snapperke

  Column

Soms zijn er van die momenten dat ik het niet meer snap en iets dus mijn 'snapperke' te boven gaan. Grote kop boven een foto in Brabants Dagblad van afgelopen maandag "Maxima de fout in met Saoedische prins". Nu ken ik onze koningin niet persoonlijk, maar ik vind wel dat zij er de oorzaak van is dat onze koning uiteindelijk goed uit de verf is gekomen. En nu hebben er een stelletje Nederlandse politici en diplomaten blijkbaar zitten slapen, omdat Maxima - als speciale pleitbezorger van de VN - een zakelijk gesprek heeft gehad met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Nu ben ik maar een eenvoudig menneke en weet dat je als publiek persoon soms op eieren loopt zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, maar je hebt toch mensen om je heen die je moeten behoeden voor dit soort 'misstappen'. Ik snap best dat mensen die het Koningshuis sowieso niet hoog hebben zitten hier stennis over maken, maar dat je daar zowat een hele pagina in de krant aan moet wijden gaat wat mij betreft wel erg ver. Dit moest er effe uit.

En dan zijn we er nog niet. Wat te denken van de eerste stap van een Amerikaanse president op Noord-Koreaanse bodem. Ze hadden er zelfs een speciaal zandbakje voor aangelegd. Toen ik dat zag, moest ik denken aan een Amerikaanse astronaut, Neil Armstrong, die als eerste mens voet zette op de maan en zei: "That's one small step for man, one giant leap for mankind...". Toen ik die beelden op televisie zag kreeg ik, als jong menneke, van ontroering de tranen in de ogen. Nu niet. Ik wil er eigenlijk geen woord meer aan vuil maken.

Straks ga ik lekker een eindje fietsen richting de Loonsche en Drunense duinen om daar efkes omhoog te klimmen om te genieten van het uitzicht over die mooie glooiende zandhopen. Daar waar ik vroeger met mijn vader en moeder, broers en zussen, goed ingesmeerd met zonnebrandcrème, zandkastelen bouwde. Meegenomen extra flessen water om het zand wat nat te maken, om te voorkomen dat onze bouwsels niet meteen in elkaar donderden. Efkes de bovenkamer lekker leeg maken, efkes genieten van de rust. Daarna, moe maar voldaan, thuiskomen en onder het genot van un lekker bakske thee mee un Marie-kukske effe uitzweten. "Ge het wel nun douche verdiend", wordt dan terecht opgemerkt, Ik kan goed tegen munne eigen zweetlucht, maar ik kan me voorstellen dat een ander daar anders over denkt. Effe de natte zooi uithangen om te drogen voor het in de wasmand wordt gedeponeerd. Ik vind het zelf niet zo 'ruiken', maar daar wordt in Huize Barend Splinter toch net wat anders over gedacht.

Barend Splinter

Meer berichten