Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Dief

  Column

Een hongerige aanstaande ganzenmoeder is even wat eten, want ook tijdens het zitten broeden op een ei moet de inwendige gans natuurlijk worden verzorgd. Dus effe wat gras of iets anders tot je nemen en dan fluks weer terug op het nest. Het is een wet van Meden en Perzen dat je je (toekomstig) nageslacht nooit alleen moet laten. Het gevaar ligt immers op de loer.

Je voelt hem al aankomen, inderdaad heeft naar alle waarschijnlijkheid een steenmarter het ei uit het nest gejat. En wat doe je dan als steenmarter? Ervoor zorgen dat geen concurrent dit smakelijk hapje te pakken krijgt. En laat er nu toevallig vlakbij een auto geparkeerd staan. Slim als die is, verstopt de steenmarter het ei onder de kap op het motorblok. Geen enkel dier in het bos komt op het idee om daar een ganzenei te zoeken, toch?

Het moet voor die steenmarter een raar moment zijn geweest toen hij het ei wilde ophalen en tot de ontdekking kwam dat de 'verstopplaats' en dus ook het ei verdwenen waren. Stel dat zoiets bij jou in de keuken gebeurt. Sta je toch even raar te kijken, zo ook die steenmarter. En wat te denken van de eigenaar van de auto, die effe het oliepeil van zijn motor wil meten en tot de ontdekking komt dat er op het motorblok een ei ligt. Daar sta je dan toch effe perplex en met open mond naar te kijken.

Wat moet je ermee. Het adres van moedergans heb je niet en ook niet dat van die joker die het blijkbaar leuk heeft gevonden jou met dat ei op te schepen. Ten einde raad schakel je, zo schat ik nu in, de boswachter in en die weer de krant om de 'ouders' op te sporen. En jij, als vinder, bewaart de vondst maar effe in de keuken. Niet in het eierrekje in de koelkast, want daarvoor is dat ei te groot.

Hoe het verder afgelopen is, vermeldt het krantenbericht verder niet. Ik ben er persoonlijk wel razend benieuwd naar en u, als lezer, waarschijnlijk ook. Want hoe je het ook wendt of keert, mocht er toch een babygans uit dat vermiste ei tevoorschijn komen, is het dier gelijk een weesgansje. Ik heb er nooit over nagedacht, maar zou een andere moedergans zo'n gansje onder haar vleugels willen nemen. Eentje meer of minder, moet lukken denk ik zo. Ik heb makkelijk lu…, sorry kletsen. Ik weet niet hoe eenkennig een ganzenmoeder is, maar het is wel belangrijk dat zo'n beestje moederliefde krijgt, of niet dan?

Barend Splinter

Meer berichten