Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Rugzakske

  Column

Ik heb un klein blaauw rugzakske. Zon frutding eigenlijk, wat ge, als ge ut goed opvaauwt en in het daarvoor bedoelde zakske stopt, gewoon in oew broekzak kan doen. Hendig ding, zeker als ge de inhoud ervan tijdens de wandeling hebt verplaatst naar oe maag.

Als ik echt eerlijk ben heb ik eigenlijk gruwelijk de schurft aan dat ding. Met zonne, goedgevulde, plastic zak met van die dunne touwkes over je schouders is zeker geen pretje. En mannen, wie moet dat aan het begin goed gevulde kreng dan op zunne rug nemen? De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Wij mannen natuurlijk, want op dat moment zijn wij natuurlijk ineens wel het sterke geslacht.

Mar we hebben gin z.. te zeggen gehad over het vullen van dat kreng. Dus, voor mun eige had ik al besloten dat het niet dat klein blaauw ding zou worden, maar munne goeie. Die hangt veel lekkerder en er zitten brede banden aan, met aan de voorzijde ook nog een dwars(ver)bandje, zodat het een en ander goed bevestigd is. Groot nadeel is, je raadt het al, er kan meer in. En "last but not least" aan beide zijden is het mogelijk om een volle bidon met water te plaatsen. Ook weer mooi anderhalve kilo erbij. En dan moet je nog beginnen. Voordeel, hoe verder je op weg bent, hoe minder het gewicht wordt.

Nu was ik natuurlijk niet de enige mannelijk partner die als muilezel dienst deed. Ik heb er gezien, waarbij ik dacht 'dat kan nooit voor een wandeling zijn'. Dur was er zelfs ene bij die had er een pioniersschopje aan hangen. Hij had waarschijnlijk meegekregen dat er ook een stukje route door de Loonsche en Drunense Duinen liep. En hij heeft ook zeker niet het genoegen gehad om als dienstplichtig militair het vaderland te mogen dienen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat als je achter op je rug unne goed gevulde rugzak en daar boven nun volle pukkel hebt hangen, je bekans achterover flikkert. Maar daar is het volgende op gevonden, want aan de voorkant werd de slaapzak keurig verpakt als tegengewicht opgehangen. Soms, als ik heel zwaar getafeld heb, droom ik er 's-nachts nog over.

Nu ik door mijn kleinzoon opa wordt genoemd, besef ik dat zijn rugzakje langzaam maar zeker zal worden gevuld met hetgeen hij gewild en ongewild zal gaan meemaken. Ik hoop van ganser harte dat hij, als hij mijn huidige leeftijd heeft bereikt, ook mag terugkijken op de mooie dingen die het leven hem heeft gebracht en ongetwijfeld nog zal gaan brengen.

Barend Splinter

Meer berichten