Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Onderbroekenlol

  Column

Het komt weleens voor dat ik de Dikke van Dale raadpleeg om na te kijken of mijn schrijfwijze van een woord wel de juiste is en of hetgeen wat ik schrijf taalkundig de bedoelde lading dekt. Een uitleg van 'onderbroekenlol' is grappenmakerij waarbij het draait om de aardigheid of de belachelijkheid van mensen in (of juist zonder) hun ondergoed. Ik ben er altijd van uitgegaan dat dit soort lol het best tot zijn recht komt als er een feestje is, of een aantal voornamelijk mannen na het sporten nog even gezellig un pilske pakken. Hoe meer pilskes hoe pikanter de moppen meestal worden. Ik kan daar zelf niet zo goed tegen om drie redenen. Allereerst omdat ik bij het door een ander vertellen van zon grapke er ook een beeld bij heb, en ten tweede omdat ze zo leuk zijn dat ik ze niet kan onthouden. En als ik er dan toevallig wel ene heb onthouden en die aan anderen vertel, wordt er meestentijds helemaal niet om gelachen. Ik kan dat niet.
Waarom begin ik hierover? Welnu, het eerste wat ik 's-morgens na het opstaan doe, is de krant uit de bus pakken, un bakske thee zetten, un crackertje met kaas klaar maken, het licht boven de eetkamertafel aan doen, gaan zitten en de krant openslaan. Effe gauw koppensnellen en fotootjes kijken. De "verdieping" komt later wel. En dan wordt je aandacht getrokken door een fotootje op pagina acht. Zomaar een beeld van een coupé van de metro in Amsterdam. Niks bijzonders toch zou je zeggen, ware het niet dat er allemaal mannen en vrouwen in hun onderbroek in zaten. En waarom, vraag je je dan af. Nou, gewoon omdat het leuk is zeggen ze. Ik ben geen tegenstander van dit soort acties, maar doe het dan ook in een lijnbus die bijvoorbeeld door het Land van Heusden en Altena rijdt. Dan heb je lef en of je het daarna nog leuk gevonden hebt, durf ik te betwijfelen.
En waar komt die onderbroekenlol dan vandaan vraag je je af. Welnu beste lezer uit New York. Daar zijn er zeven geweest die het in de metro hebben overleefd. Doe het dan in de zomer zou ik zeggen. Vrouwen zijn toch al zo gevoelig voor een blaasontsteking en deze actie is feitelijk de goden verzoeken, zou ik zeggen. Het is zo'n stom gezicht, in je slip(je) met een warme jack, sokken en schoenen aan in de metro. Ik hoop dat het zich niet uitbreidt naar bijvoorbeeld lijn 136 van Ariva tussen Den Bosch en Tilburg.

Barend Splinter

Meer berichten