Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Pffffffff...

  Column

We hebben het weer gehad. Ik heb daar elk jaar weer de schurft aan. Kerstmis en Nieuwjaar. Heb je net dieje Sinterklaas achter de rug en is net de rust weer een beetje wedergekeerd, of je moet je weer gaan instellen op Kerstmis en die uit het buitenland overgewaaide in een kabouterpakje uitgedoste Kerstman. Weer zo eentje die "Ho ho ho" roepend zogenaamd "cadeautjes", meegesjouwd door een stelletje elfjes, aan de goedgelovigen gaat uitdelen.
Ik baal daar persoonlijk als een stekker van. Het geld groeit me verdorie niet op mun rug. En die kinderen worden er toch ook mee gek gemaakt. De ene zit op een schimmel en heeft een stel, voorheen zwarte Pieten als "knechtjes" en de ander zit in een slee die door rendieren door de sneeuw wordt voortgetrokken. Waar moeten ze nu in geloven? Als ik kind was zou ik zeggen: "In alle twee natuurlijk, want dan krijg ik lekker twee keer cadeautjes".
Ik weet niet of het nog zo is, maar toen mijn kinderen nog jong waren, was het gebruikelijk dat ieder kind na Sinterklaas één cadeautje mee naar school mocht brengen om het te laten zien. Als goed oplettende ouder kon je op dat moment daaruit het verschil in levensstandaard van de overige papa's en mama's zo'n beetje afleiden. En ga me nou niet vertellen dat ik iets onzinnigs heb opgeschreven. Voor de kinderkes maakt het overigens geen fluit uit. Iedereen is blij, en feit blijft dat de mooiste cadeaus toch thuis zijn gebleven, want er moest maar eens iets aan kapot gaan.
Volgens mij zijn we nog niet zover gezonken dat ook na de Kerstvakantie iedereen met zijn mooiste geschenk op school wordt verwacht. Ik ga er verder geen woorden meer aan vuil maken. Ik kijk vooruit. Om twaalf uur 's-nachts op 31 december is op een ondeelbaar moment het jaar 2019 gestart. Een nog vrijwel maagdelijk nieuw jaar ligt voor ons. Een jaar waarvan we allemaal hopen dat het ons voorspoed en geluk gaat brengen en natuurlijk zal het niet altijd zonneschijn zijn, want wat regen op zijn tijd is net zo belangrijk.
Het is nu 30 december 15:25 uur. Mijn laatste Barendje van dit jaar is op 55 woordjes na klaar. Jij, als lezer, bent bijna klaar met het lezen van de eerste van het nieuwe jaar. Het zou zomaar kunnen zijn dat je oortjes nog een beetje na suizen van het vuurwerk en dat het verwerken van de alcohol zoveel energie heeft gekost dat je er nu nog last van hebt. Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal in ieder geval een voorspoedig 2019 toe.

Barend Splinter

Meer berichten