Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

(Op)Ruimen

  Column

Ik heb of had een goed voornemen. Ik heb tot nog toe alles, waarvan ik het tijdens mijn leven nodig vond te bewaren, ook bewaard. Nou ja alles, ik bedoel eigenlijk alles wat ik aan boeken heb gekregen en gekocht. Om een voorbeeld te noemen. Van mijn moeder kreeg ik in mijn jonge jaren het eerste deel van een serie van uiteindelijk achtentwintig boeken. Dat boek, met maar liefst zeshonderdvierenzestig pagina's, staat in mijn boekenkast te pronken met de titel "Het voorspel". Tussen de pagina's 188 en 189 zit als boekenlegger nog een blanco machtigingskaartje van de Giroloterij annex Bankloterij uit 1989. U moet het met me eens zijn dat het een schande is om zolang over het voorspel te doen. Ik beloof u, de komende week ben ik daar klaar mee. Dan kan tenminste het eerste deel van de achtentwintig boeken, met gemiddeld over de zeshonderd pagina's, eindelijk als gelezen worden beschouwd.

Maar, zoals u terecht zou kunnen opmerken, hiermede heb ik nog geen donder opgeruimd anders dan het beetje stof dat er bij het verplaatsen is afgewaaid. Dan nog een serie ordners met op de ruggen keurige stickers waarop met de letters netjes staat wat er aan inhoud in zou kunnen zitten. Dan moet je je voorstellen dat dit eigenlijk allemaal spul is van het préhistorische papieren tijdperk. Want laten we wel wezen. Tegenwoordig krijgen we bijna alles digitaal. Zelfs de krant, maar dat wil ik niet. Ik moet 's-morgens bij het ontbijt mun papieren krantje kunnen lezen. Dat is voor mij 'Quality-time'. Dan moet er ook effe niemand aan mij iets komen vragen.

Het lastige met opruimen is, dat je alles dan nog een keer in je handen krijgt. Ik doe dat alleen, want als ik mij daarbij door mijn ega zou laten assisteren, zou dat kunnen uitlopen op een echtelijke twist. Ze mag wel de hint geven dat minimaal de helft kan worden meegenomen door het Hubertusgilde als het oud papier weer wordt opgehaald. Het voordeel is natuurlijk wel dat ik dan weer een fors aantal lege ordners, voorzien van een nog onbeschreven inhoudssticker, heb die erom schreeuwen om weer gevuld te worden. Dus aanstaande zaterdag ga ik effe langs de boek- en kantoorartikelenwinkel om die stickertjes te halen. Het begin is gemaakt. De procesbeschrijving is klaar, nu nog effe de uitvoering. Natuurlijk zal dat een pijnlijk proces worden en natuurlijk zal ik sommige stukken met een weemoedig afscheidsgevoel in de papierversnipperaar duwen. Regelmatig een pauze inlassen om het apparaat de kans te geven weer op adem te komen. Het gaat en moet lukken.

Barend Splinter

Meer berichten