Column barend Splinter.
Column barend Splinter. (Foto: )

Bakske

  Column

Zondagmorgen. De wekker stoort mij in een fantastisch romantische droom en brengt mij terug in de werkelijkheid van de zondagmorgen. Met nog slaapogen schuif ik het gordijn open en naar buiten kijkend schrik ik van het licht. Het is verdorie veertien oktober 2018. Ik ben helemaal van de leg.
De herfst begint officieel op 21 september, maar als ik nu door het raam naar buiten kijk schijnt het zonneke en zonet liep ik in mijn tuin in mijn overhemd met korte mouwtjes. Ut mot nie gekker worden. Maar heb ik daar een probleem mee? Ikke niet en de strandtentexploitanten (veel puntjes bij het scrabbelen) al helemaal niet. Tenminste volgens de krant, want daarin stond dat die hun beste zomer ooit hebben dit jaar.
Ik heb het in dit afgelopen weekend ook verrekte goed naar mijn zin gehad. Niet naar het strand waar het stikt van het volk. En dan al die dames die daar topless in de zon liggen te braaien na, door man- of vriend, vooraf met daarvoor bestemde olie of balsem te zijn ingesmeerd. En dan die jonge sportschool-mennekes die daar in een veel te klein zwembroekje langs lopen te paraderen. Ben ik daar jaloers op? Ja natuurlijk, want die tijd ligt voor mij al geruime tijd achter me. Ik ga daarom ook niet naar het strand in de zomer en ga daar zeker niet op een handdoekje liggen.
Neen, ik ben op een leeftijd aangekomen waarop zelfs ik tot de conclusie ben gekomen dat mijn eens zo goddelijk figuur geen bewonderende blikken oogst. Nee, lekker in de korte broek en een T-shirtje met de wandelschoentjes de "haai" in, voor niet ingewijden, de Loonsche en Drunense Duinen met ons zondagse wandelclubke. Op ons gemakske van Giersbergen naar dun Rustende Jager, waar ons Toos met een van haar kinderen zit te wachten. Zij un bietje in de schaduw en wij lekker in het zonneke genieten van un lekker bakske koffie.
Quality-time zouden ze tegenwoordig zeggen. Effe "De toestand in de wereld" bespreken zoals heel vroeger op zondagmorgen door G.B.J. Hilterman werd gedaan, maar dan op een luchtige manier zoals wij "gewone" mensen dat doen. En natuurlijk, zoals ook gewone mensen dat doen, becommentariëren wij ook de verschillende types die het terras bevolken. Da's verrekte leuk om te doen. Niet voor de mannen in ons gezelschap, want wij zijn zo niet. Wij luisteren alleen maar en geven onze ogen goed de kost. En daar is niks mis mee. Het goedkeurende fluitje dat we vroeger lieten horen laten we nu wel achterwege.

Barend Splinter                         

Meer berichten