Column Barend Splinter
Column Barend Splinter (Foto: )

Slopen

  Column

Toen ik vanochtend, zoals dat heet, de krant voor me op tafel opsloeg, zag ik een foto van een triomfantelijke Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen gemakkelijk wist te behouden met daarnaast in vette letters de kop "90 procent kerken gesloten in 2028". De één levert een fantastische sportieve prestatie door zijn tegenstander fysiek te slopen. Deze man zal waarschijnlijk de volgende ochtend met een beurs lichaam opstaan. Het andere geeft aan dat leegloop ervoor heeft gezorgd dat tweehonderd kerken niet meer als zodanig dienst doen en er daarvan meer dan tachtig zijn gesloopt. Een daarvan was de Sint Antoniuskerk aan, hoe kan het ook anders, de St. Antoniusstraat in ut Haaike in Waalwijk in de volksmond Wolluk genoemd. Hij is maar 69 jaar oud mogen worden.
De meeste gebouwen plegen meer dan ongeveer een mensenleven mee te gaan, maar dat geldt in deze tijden niet meer voor kerken, tenminste niet voor het doel waarvoor ze zijn gebouwd. Maar er tekent zich een beweging af die leidt tot behoud van deze monumenten. Hergebruik dus. Kijkend naar de binnenruimte van de gemiddelde (leegstaande) kerk kunde daar heel wat appartementjes in verwezenlijken.
En toch, ik kan het mij niet voorstellen dat ik zou willen wonen in een stukje van de ruimte, waarin, komend uit de volksmond, het de moord stikt van rondwarende geesten. Wat dacht je van een gillende pastoorsmeid. Afijn laat je fantasie maar werken. Een klooster hoef je er ook niet van te maken. Ik kan het mis hebben, maar de huidige kloosters kunnen, denk ik, de aanwas makkelijk binnen de bestaande gebouwen huisvesten. Ik waag me er in deze column niet aan om een aantal mogelijke herbestemmingen voor het voetlicht te brengen. Ik ga er namelijk van uit dat eenieder, gelovig of niet, daar zijn eigen fantasie maar op los moet laten.
Voor de jeugd behoor ik tot de oudjes. Toen ik mijn oudste kleinkind voor de eerste keer opa hoorde zeggen, keek ik haar vol trots aan. Op dat moment denkend aan het moment dat ik dat deed naar mijn opa, besefte ik ten volle dat ook hij daar een blij gevoel bij moet hebben gehad. En zo kan het zijn dat veel van hetgeen dat door onze ouders, onszelf, onze kinderen en kindskinderen is verteld en nog zal worden doorverteld, langer zal voortbestaan dan welk gebouw dan ook. Feit blijft dat wij mensen altijd in iets zullen blijven geloven. Daar is niets mis mee en daarom geloof ik nog steeds in Sinterklaas en Zwarte Piet, ook al betaal ik mee aan de cadeautjes die hij weggeeft.

Barend Splinter

Meer berichten