Column Barend Splinter.
Column Barend Splinter. (Foto: )

Boom

  Column

Het is dat een boom niet kan blozen, maar bloeden wel, heb ik van mijn vader geleerd. Als je dat voor de eerste keer aan een kleinkind vertelt, staat die je verbaasd aan te kijken. Ook krijg je dan de indruk dat vrijwel gelijk de vraag opborrelt of opa wel goed bij zijn verstand is. Je geeft een boom toch geen doekje voor het bloeden of zo? En hoe ziet een bloedende boom er dan uit? Dat zijn lastige vragen, maar ik weet zeker dat de peuters van peuterspeelzaal Grote Ikke in Haarsteeg het nu in geuren en kleuren aan iedereen die dat wil horen kunnen vertellen.

Daar is op zondag een boom omgewaaid en op het dak terecht gekomen. Vooralsnog schijnt de schade alleen maar te bestaan uit een afgebroken lamp aan de gevel. Voor de juf of meneer van de peuters eigenlijk een uniek moment om zogezegd aanschouwelijk onderwijs te geven, tenminste als het gedeelte in de grond er nog te zien is. Er is niets zo mooi als jij als kleuterjuf of -meneer kunt uitleggen wat onder de jaarringen van een boom moet worden verstaan. Vergezocht! Helemaal niet, hij of zij hoeft alleen maar effe voor de school naar het nog in de grond zittende deel van de afgezaagde boom te gaan kijken.

Wat me ook leuk lijkt, maar dan met de oudste groepen bassisschoolkids, om eens een keer naar het grasveld bij het voormalige Lido in Waalwijk te gaan om naar de "wereldboom" te gaan kijken, want zo heet de grote zomereik die daar staat. Het mooie is, volgens de krant, om kinderen te laten ervaren hoe fijn het is om erin te klimmen en daar was volop gelegenheid voor. Ik kan me voorstellen dat die boom heeft gedacht: "Wat heb ik nu in 's-hemelsnaam aan mijn stam hangen?".

Nu is het natuurlijk wel zo, dat ik liever een kind in een boom zie klimmen, dan dat we er een beschermde status aan geven en er zo een zogenaamde "Heiligen Eik" van maken. Zo is het tenminste bij mij over gekomen toen ik de foto zag waarop een mevrouw, met haar hand op de stam belooft hem te beschermen. Volgens mij heeft de eik door emotie geroerd op dat moment een paar eikeltjes laten vallen.

Maar één ding weet ik zeker. Er zullen veel mensen uit de omgeving op hun fiets- of wandeltocht een blik gaan werpen op dit nieuwe natuurlijk monument in Waalwijk. Ik zal er daar geheid een van zijn. Ik hoop echter wel dat door het slechte voorbeeld niet nog meer kinderen en volwassenen de boom als klim- en abseil-element gaan gebruiken. Laat de boom nog generaties lang mensen laten genieten, zittend op een kleedje in de schaduw van haar bladerdak. Lekker effe un bakske koffie doen en simpelweg genieten. Of pluk een besje of framboosje.

Barend Splinter

Meer berichten