Wolgang Amadeus Mozart in het gezelschap van zijn zus Maria Anna (Nannerl) en vader Johann Georg Leopold Mozart.
Wolgang Amadeus Mozart in het gezelschap van zijn zus Maria Anna (Nannerl) en vader Johann Georg Leopold Mozart.

Wolfgang Amadeus Mozart overtuigt

  Column

Mozart was behoorlijk van zichzelf overtuigd. Niet dat hij vond dat hij de beste componist van zijn tijd was, maar hij keek wel neer op het merendeel van zijn tijdgenoten die hij belabberde componisten vond. Alleen 'papa' Haydn vormde hierop een uitzondering die hij aanvankelijk als leermeester zag en later als vriend bewonderde. Het was ook Haydn die over Mozart zei: "Ik acht Mozart de grootste componist van nu en de komende 100 jaar". Voor één componist had Mozart grote bewondering. Hij zou hebben gezegd: "Na God komt Bach!"
Dat zelfverzekerd zijn wordt geïllustreerd door de volgende gebeurtenis. Uit zijn brief kon ik het volgende distelleren: "Zijn naam ben ik vergeten, maar een nogal onbeduidende componist verdacht mij ervan dat ik de improvisaties die ik voor publiek speelde, thuis eerst had ingestudeerd. Ik heb de man uitgedaagd om in een volle zaal te bewijzen dat ik heel goed in staat ben voor de vuist weg te improviseren. Eerst mocht mijn tegenstrever improviseren op een thema. Een middelmatige vertoning die slechts tien minuten duurde. Daarna kwam ik. "Speel maar iets voor", zei ik tegen hem. Hij kwam met een oud volkswijsje. Ik ging zitten speelde het wijsje zoals het was en begon te improviseren. Na een halfuur, waarin ik alle muziekstijlen had benut om te laten zien hoe je moet improviseren, deed ik er nog een schepje bovenop in de vorm van een fuga. De middelmatige componist was al na tien minuten vertrokken, vernederd tot op het bot." Mozart ten voeten uit...
En wil je zelf horen waarom Mozart vaak de mooiste muziek componeerde die denkbaar is, luister dan naar de pianosonate die uit één deel bestaat: het adagio in B minor (K 540).

Ron van der Most

Meer berichten