Cultuur-Column Ron van der Most.
Cultuur-Column Ron van der Most.

De herkomst van Countrymuziek

  Column

Countrymuziek is plattelandsmuziek en is ontstaan in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Deze muziek, die door de mensen ook wel 'old time music' werd genoemd, greep terug op liedjes die door immigranten werden gezongen die in de 18de eeuw naar de nieuwe wereld trokken om daar een geheel nieuw bestaan op te bouwen. Daardoor ontstond er een ware smeltkroes van nationaliteiten die allemaal hun eigen cultuur meebrachten.

De traditionele muziek uit het land van herkomst werd in de Verenigde Staten vermengd met invloeden uit andere streken. De muziek werd over het algemeen gemaakt met eenvoudige alledaagse instrumenten, zoals de viool (fiddle), de banjo en de kazoo. In de jaren twintig kwam daar de steelgitaar nog bij, afgeleid van de 'Hawaiian guitar' waarbij het instrument op schoot met een zogenaamde bottleneck (flessenhals) werd bespeeld.

Het was de opkomst van de radio in het begin van de 20ste eeuw die ervoor zorgde dat de Countrymuziek over heel Amerika werd verspreid en de eerste artiesten grote bekendheid bezorgde. De opnames van artiesten als The Carter Family (foto) en Jimmie Rodgers werden dan ook grijs gedraaid en brachten een nieuwe standaard waarop vele muzikanten door borduurden.

Door de tijd is de Countrymuziek door allerlei muzikale stroming 'vernieuwd', maar niet altijd met groot succes. Telkens weer kwam men toch weer terug bij het oorspronkelijke, ongepolijste countrygeluid: romantische en hartverscheurende songs die een bijzonder breed publiek aanspreken. Daarin schuilt de kracht van Countrymuziek!

Meer berichten