Column Alice in Bureaucratisch Wonderland.
Column Alice in Bureaucratisch Wonderland.

Sapje

  Column

Alice is 'home alone'. Wij zitten in Spanje om haar broer te bezoeken die daar vijf maanden studeert. Aan de ene kant is ze blij dat ze, samen met Konijn onze bevallige autistische poes, het hele huis voor zichzelf heeft. Maar aan de andere kant is het ook wat saai en 'stillekes' als je na een lange dag uit school komt en er staat geen glaasje Sinas met wat lekkers klaar én de fijne (soms retorische) vraag 'hoe ging het vandaag?', waarop je dan zo heerlijk kunt spuien. Zoals gezegd zat de diepvries vol met makkelijke dingen om op warmen en op de 'krantenwijkwoensdag' mocht ze dan tevoren lekker even een frietje halen. Haar enige opdracht was om namens mij en haar broer te stemmen die dag.
Diezelfde dag in Alicante kwamen manlief, zoonlief en ik terug van een hapje tapas op de parkeerplaats van de boulevard waar we dáchten onze huurauto te hebben geparkeerd. Spoorloos verdwenen! Zoonlief en ik – naïef als we zijn – zijn wat verder gelopen in de veronderstelling 'hij staat waarschijnlijk verderop'. Manlief was echter 100% overtuigd dat de Clio was gestolen (we noemen geen namen, laten we hem Harry uit H. noemen, noemt ons avontuur 'de gestolen 'Citroën' Clio').
Het bleek dat de auto was weggesleept nadat we een 'zogenaamde parkeerwachter' wat geld hadden gegeven. Omdat later bleek dat dit geen parkeerwachter was maar dat de auto was weggesleept omdat we geen parkeerbonnetje hadden gekocht, zucht … pakten we maar een taxi naar het politiebureau.
Het heeft ons niet alleen een flinke smak geld gekost, maar ook een aantal kostbare uurtjes want het huurcontract van de auto bleek nodig te zijn anders mochten we de auto niet meenemen. Dat lag dus in onze Airbnb. Onze slimme zoon studeert niet voor niets, hij kwam op het lumineuze idee om onze huisbaas te bellen en een foto door te laten appen van het huurcontract. Na een paar uurtjes waren we flink wat pegels armer. Maar we lieten ons niet kisten. Alice vond het allemaal wel grappig maar vermaakte zich wel en had het dan ook 'veel te druk' om onze appjes en foto's te beantwoorden. Wonderlijk hoe haar wereld er van binnen uit ziet, kleurrijk vermoed ik. Volgens Alice, - maar het blijft dan ook een Wonderland -, is haar stembiljet geweigerd, waardoor ze ook onze stembiljetten niet meer mocht indienen. Op mijn vraag 'waarom', kwam haar authentieke vaagheid weer naar boven dus ik dacht; 'Lama'.
Laten we de humor er maar van inzien, het beste medicijn wat mij betreft, ook voor 'financiële pijn.'
Vroeger heb ik tranen met tuiten gehuild van het lachen toen een klasgenootje een opstel mocht voorlezen over zijn favoriete vakantieland Spanje. Van de zenuwen las hij telkens Sapje voor in plaats van Spanje, zijn hoofd kleurde zo rood als de tomaat waar zoonlief inmiddels ook in veranderd is met zo'n graadje of 27. Oh, lieve zomer waar blijf je?

Meer berichten