Column Alice in bureaucratisch Wonderland.
Column Alice in bureaucratisch Wonderland.

Oxymoron

  Column

Alice wordt steeds fanatieker met haar krantenwijk. Haar doel is dan ook om steeds zo snel mogelijk haar persoonlijk record te halen van anderhalf uur. Kranten ínclusief folders. Ik denk dan meteen weer aan de uitspraak van het witte konijn in Wonderland: "The hurrier I go, the behinder I get".
Het konijn rent in het verhaal als een idioot rond met een enorm zakhorloge en komt overal te laat. Dit doet me nogal aan mezelf denken. Er zijn ook nogal wat zogenaamde zelfhulpgoeroe 's die beweren dat je met timemanagement meer uit je tijd kunt halen..
Kán zoiets überhaupt eigenlijk wel? Kun je tijd managen? Noop, ook dit is dus een oxymoron. Een oxymoron is zoiets als tegengestelde begrippen die in één zin worden gebruikt. 'Mag ik u iets vragen?', is bijvoorbeeld zo'n oxymoron, want, je vraagt al iets. Of, haast je langzaam. En helaas, tijd kunnen we nou eenmaal niet beheren, hoe druk iedereen ook is om z'n tijd goed te managen, tijd is een vaststaand gegeven, daar kun je nou eenmaal weinig aan veranderen.
Ook slik ik oxycodon. Dat is een pijnstiller ongeveer te vergelijken met morfine. Je wordt daar wazig van, concentratieproblemen en zo. Ik baal er dan ook van dat ik me dan net zo'n omaatje voel, dat steeds vergeetachtiger wordt. Maar toch, ik denk als je deze column leest, dat je daar écht geen hogere wiskunde voor nodig hebt. En misschien zegt het ook wel meer over de lezer dan mijn overgevoeligheid in verband met mijn leeftijd waarbij ik durf te zeggen dat ik 'op de helft ben'. Ténzij je het boek Alice in Wonderland natuurlijk nooit gelezen hebt.
Ik denk dan ook dat ik de rest van mijn leven - nog zo'n vijftig jaar - bezig zal zijn me te verbazen hoe verschillend iedereen toch is. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar 'Blue Planet' met schitterende natuurbeelden, onder water of op zo'n ijsschots. Een lieve vriendin van mij kan daar niet naar kijken omdat ze het dan benauwd krijgt, claustrofobisch zelfs. De vissen en zeeschildpadden geven haar het gevoel de adem in te moeten houden omdat het onder water gefilmd is. Wonderlijk.
Wél zegt ze: 'Hoezo pitbullmoeder, er zijn nog zó veel meer vechtlustige dieren die voor hun kinderen vechten'. Maar Paulien de leeuwin bekt toch net iets minder lekker vind ik.

Meer berichten
Shopbox