Column 'Alice in bureaucratisch Wonderland'.
Column 'Alice in bureaucratisch Wonderland'.

Charles

  Column

Ik genoot van Alice toen ik 'Alice's adventures in Wonderland' las voor m'n boekenlijst op de middelbare school. Engels was mijn favoriete vak en nog steeds ben ik een rasechte Anglofiel in hart en nieren. Rond mijn 18e levensjaar heb ik een aantal jaartjes in de buurt van Oxford en later in Londen gewoond. Al 32 jaar volg ik een serie op de BBC, gewoon om me weer 18 te voelen. Mijn broer – ook een British fan – heeft in Newcastle Engels gestudeerd en hij weet precies waar ik dol op ben. Voor mijn verjaardag sprong ik dan ook een gat in de lucht vanwege de met Union Jack bekleedde doos vol goodies. Crunchies, Salt 'n Vinegarcrisps, Pickles, Ambrosia Custard, Mincemeat (dat is geen gehaktvulling, maar mierzoete vulling voor in heerlijk kerstgebak). Groot was ons verdriet dan ook toen Marks & Sparks (Marks en Spencer) hier in Nederland zijn deuren ging sluiten. Al die heerlijkheden - die niet zo vriendelijk zijn voor mijn achterkantje – zal menig lezer misschien weinig zeggen, maar denk 'frikandel speciaal' of 'Tony Chocolonely' en dan krijg je wel een idee.
Op de achtergrond heb ik Sydney Youngblood opstaan met "If only I could, I'd make this world a better place" en ja, iedereen weet dat we de wereld niet kunnen veranderen maar toch… Het lijkt met Kerst dan ook of we allemaal te hoge verwachtingen hebben. Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen? Voor de meesten is het gewoon nooit genoeg. We willen allemaal gezelligheid en met familie en vrienden lekker genieten van een Kerstdiner en samenzijn. Terwijl het eigenlijk om de verjaardag van Jezus gaat, vechten wij mekaar de kiet uit. Hoe kan het dat we in ons gewone dagelijkse leven zo veel hobbels en dalen meemaken, maar met Kerst 'gewoon' verwachten dat alles dan ineens wel gesmeerd loopt?
Ik heb me gelukkig nog in kunnen houden om niet de kop af te hakken van de helpdeskmedewerkers van het Centraal Administratiekantoor. Want eigenlijk vind ik het ook waanzin dat Alice haar zakgeld moet afstaan voor een bijdrage die ze moet betalen omdat ze een Persoons Gebonden Budget (PGB) heeft. Bries. Vrede op aarde.
Zoonlief had ook zo'n gedoetje. Ook hij heeft de Britse voorliefde in de genen en koos een weekendje Londen toen hij examen had gedaan want hij mocht kiezen welke stad hij heen wilde om dit te vieren. Afgelopen weekend was het Dickensfestijn in Drunen. Na een spontaan gesprek met 'de echte Charles Dickens', stuurde hij een foto naar zijn vriendin. Echter, zij had flauw geen idee wie Charles Dickens was! Scrooge, Oliver Twist? Nooit van gehoord. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij zoonlief. "En als we nou later getrouwd zijn en kinderen hebben, kan ze onze kinderen niet eens uitleggen wie Dickens was?!" Bijna was het over met de zoete liefde.

Meer berichten