Een groep jonge Duitse krijgsgevangen krijgt de opdracht landmijnen te ruimen. Met blote handen!
Een groep jonge Duitse krijgsgevangen krijgt de opdracht landmijnen te ruimen. Met blote handen!

Cultuur-Column: Oorlogsdrama 'Land of Mine'

  Column

Geïnspireerd op ware gebeurtenissen vertelt de film 'Land of Mine - Under Sandet' een ongekend en tragisch hoofdstuk uit de Deense geschiedenis. Wreedheid roept wreedheid op.
Het is mei 1945, slechts enkele dagen na het einde van de oorlog. Een groep Duitse krijgsgevangenen wordt naar Denemarken gebracht en gedwongen om de 2 miljoen landmijnen te ontmantelen die door de Duitse bezetters werden verspreid langs de Westkust. Het is een dodelijke taak waarvoor deze groep jonge, verzwakte mannen - met nauwelijks of geen training - worden ingezet. Weliswaar is dit tegen de afspraken van de Geneefse Conventies, maar de hardvochtige Deense sergeant trekt zich daar in het begin niets van aan, maar gaandeweg verandert zijn houding ten opzichte van deze jongens.
Het betekent dat in deze film een aantal huiveringwekkende momenten zitten, die een ander licht werpen op de wreedheid waarmee na afloop van de Tweede Wereld Oorlog de haat tegen de voormalige vijand wordt bekoeld. In ieder geval ontdekken de jongens dat de oorlog voor hen zeker nog niet is afgelopen!
Land on Mine is geregisseerd door Martin Zandvliet; met in de hoofdrollen Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard en Laura Bro. De film duurt 96 minuten en is te zien op vrijdag 5 januari in het Gouverneurshuis aan de Putterstraat 14 in Heusden. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk en zijn online te reserveren via de website van Stichting Het Ravelijn in Heusden: www.ravelijnheusden.nl. Het Ravelijn verzorgt al vele jaren laagdrempelige culturele activiteiten in de vesting Heusden. Zo wordt er iedere veertien dagen op vrijdagavond in het Gouverneurshuis een kwaliteitsfilm gedraaid.

Meer berichten