Scholieren Tristan van der Loo en Lieke Lankhaar van het d'Oultremontcollege leggen de laatste hand aan hun 'Lichtvogel'.
Scholieren Tristan van der Loo en Lieke Lankhaar van het d'Oultremontcollege leggen de laatste hand aan hun 'Lichtvogel'. (Foto: )

Kleurrijk festival 'Licht op de Vesting'

Vrijdagavond 13 december klinkt het startschot van het tweejaarlijks festival 'Licht op de Vesting'. Het centrale thema dit jaar is '75 Jaar bevrijding'.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - De actieve Stichting Licht op de Vesting heeft de afgelopen jaren op markante plaatsen permanente verlichting gerealiseerd. Zo werden de Catharijnekerk en de Stadshaven aangelicht. Dit jaar zijn als laatste de Veerpoort, het bruggetje en de molen bij de Stadshaven aan de beurt. Als het aan de stichting ligt, worden er nog meer objecten permanent aangelicht. Maar dat zit er helaas niet in. Dit jaar kunnen diverse lichtobjecten zelfstandig worden bezocht. Een wandelroute voert de bezoeker met een routekaart langs de verschillende objecten. Ook kan in groepsverband een tocht onder leiding van een gids van het RBT worden gemaakt. Langs de route zijn onder andere kunstobjecten - gemaakt door leerlingen van het d'Oultremontcollege (afdeling Technasium) - te bewonderen. Zij presenteren allerlei vreemde vogels in het 'Vogellaantje'. Dit gelegenheidslaantje ligt achter de voormalige St. Catharinakerk. De lichtobjecten worden geactiveerd op het moment dat er met een zaklantaarn op wordt geschenen. De leerlingen werden zo uitgedaagd om met technisch vernuft een bijdrage aan het lichtfestival te leveren. Bezoekers wordt dus wel geadviseerd een zaklamp mee te nemen.
De komende periode werken de leerlingen aan de afronding van hun project. De lichtvogels moeten aan hoge eisen voldoen. Omdat de objecten drie weken buiten in een boom hangen, moeten ze bijvoorbeeld tegen wisselende weersomstandigheden bestand zijn.
Tijdens het festival zijn ook leerlingen van de Johannes Paulusschool met objecten aanwezig. In de Stadshaven presenteren zij tal van kunstwerkjes, die in de avond als het donker wordt tot leven komen. "We kijken erg uit naar het festival", vertelt Mart Verboord namens de organisatie: "Het enthousiasme van alle betrokkenen is groot. We hopen op grote publieke belangstelling, want het festival is zeker het bezoeken waard."

Praktische informatie

Het festival 'Licht op de Vesting' wordt gehouden van 13 december tot en met 5 januari. Op de donderdagen 19 december en 2 januari, vrijdagen 20 en 27 december en 3 januari en de zaterdagen 14, 21 en 28 december en 4 januari kan de route ook met gids worden gelopen. Voor groepen kan eventueel ook een andere datum worden ingepland. De route is gratis verkrijgbaar bij de Heusdense ondernemers, het RBT en bij Brouwcafé Kareltje. Hier is tevens de start van de route. Meer informatie op www.lichtopdevesting.nl.

Meer berichten