Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn online gegevens goed zijn beveiligd. Maar wat gebeurt er als je overlijdt?
Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn online gegevens goed zijn beveiligd. Maar wat gebeurt er als je overlijdt? (Foto: )

Is jouw digitale nalatenschap op orde?

Bijna 70 procent van de senioren geeft aan (nog) niets geregeld te hebben voor hun digitale nalatenschap, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. Maar liefst 35 procent geeft aan hier zelfs nog nooit over nagedacht te hebben. Op dinsdag 12 november kunt u er meer over te weten komen in de Bibliotheek in Drunen.

DRUNEN - Ons leven wordt steeds digitaler. Ook dat van senioren. Steeds vaker lopen ook zij tegen de vraag aan wat er met al die onlinegegevens moet gebeuren bij overlijden. Van henzelf, of van een naaste. Wie het wel eens heeft meegemaakt, kan beamen hoe pijnlijk het is. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook een profiel van iemand die is overleden. Wie gaat er eigenlijk over zo'n pagina als iemand er niet meer is? Of over foto's die iemand heeft opgeslagen in een Google-account? En hoe krijg je toegang tot de laptop of smartphone van een dierbare overledene? Nabestaanden breken vaak hun hoofd over dit soort vragen, wanneer zij toch al een moeilijke tijd doormaken.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar weinig mensen/senioren stilstaan bij hun digitale nalatenschap. Bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dit nog niet geregeld te hebben, en het ook nog niet met naasten besproken te hebben. De drie belangrijkste redenen waarom senioren dit nog niet geregeld hebben, zijn dat men er nooit over heeft nagedacht, nabestaanden al op de hoogte zijn van hun wachtwoorden en dat men niet weet wat men moet doen en geen goed overzicht heeft. Opvallend is dat 43% zegt nog niet te weten of men zijn of haar digitale nalatenschap wil gaan regelen, tegenover 44% die dit wel wil gaan doen. Als men al wel iets heeft geregeld, is het vooral toegang tot apparaten (laptop, smartphone e.d., in 92% van de gevallen) en toegang tot belangrijke accounts (Google, Apple ID, 58%), waarvan bijvoorbeeld ook de kinderen het wachtwoord hebben.

Boek & Organiser

Met de organizer 'Mijn zaken op orde' en het boek 'Uw belangrijke gegevens overzichtelijk bij elkaar' krijgt u inzicht in hoe alles bijgehouden kan worden, voor nu en voor later!

Digicafé in de bieb

Seniorweb Heusden organiseert wekelijks een DigiCafé in de Bibliotheek Drunen. Eens per maand hoort daar ook een themaochtend bij. Op dinsdagochtend 12 november van 10.00 tot 12.00 uur gaat het in de Bibliotheek Drunen over Digitale Nalatenschap. Deze bijeenkomst is gratis te bezoeken. Graag van te voren aanmelden via:
https://bibliotheekheusden.op-shop.nl/586/je-digitale-nalatenschap-op-orde/12-11-2019

Meer berichten