Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorger. De gemeente Heusden zet alle mantelzorgers graag in het zonnetje met een zorgwaarderingsvoucher als dank voor hun inzet.
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorger. De gemeente Heusden zet alle mantelzorgers graag in het zonnetje met een zorgwaarderingsvoucher als dank voor hun inzet. (Foto: )

Mantelzorger van onschatbare waarde

Mantelzorgers bieden voor langere tijd meerdere uren per week onbetaalde zorg aan een hulpbehoevend persoon in de directe omgeving, zoals hun partner, kind en/of ouder. Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers waarvan ruim de helft een vrouw en zelfs één op de vier een jongere is. Hoe ziet het leven er als mantelzorger uit?

door Marjolijn van Spaandonk

DRUNEN - Dagelijkse zorgen om en voor de zorg van je naasten. Een taak die je vaak als vanzelfsprekend oppakt maar waarvan de impact onderschat wordt. Op 10 november wordt er landelijk aandacht geschonken en waardering geuit aan alle mantelzorgers. Een onbetaalde groep zorgverleners die mede naarmate de vergrijzing stijgt snel in aantal toeneemt.

Leven op planning

Mantelzorger Elly (54) weet zich geen raad nu ze de komende maanden fysiek beperkt is door overbelasting. "Elke avond doe ik de steunkousen van mijn moeder uit, maar de thuiszorg wil dat niet overnemen", verzucht Elly. "Dat moet mijn man maar doen, vinden ze." Het leven van Elly en haar man nam enkele jaren geleden een drastische wending. Elly's vitale moeder moest op 82-jarige leeftijd chemokuren ondergaan voor lymfeklierkanker. Bij de een na laatste kuur zakten haar ruggenwervels in. Na zes weken revalidatie werd haar moeder naar huis gestuurd. De instabiliteit met lopen en het feit dat ze alleen woont, brengt Elly en haar man ertoe om er om de beurt te overnachten. Uiteindelijk besluiten ze bij hun (schoon)moeder in te trekken, en uiteindelijk hun huis te verkopen. "Dat was een pittige keuze", erkent Elly. "Maar mijn man zei; dit kun je maar één keer voor je moeder doen. Ik wil haar graag een goede oude dag bezorgen." Met een aangebouwde zorgwoning behouden ze elkaars privacy én de zorg. In de ochtend komt de thuiszorg haar moeder wassen, aankleden en trekken de steunkousen aan. De overige zorg is voor rekening van Elly en haar man. "We leven een gepland leven", aldus Elly. "Als je een dagje weg wilt of zelf ziek bent, heb je een probleem." Over de toekomst durft Elly nog niet na te denken: "Ik leef van dag tot dag en loop tegen een muur van bezuinigingen aan."

Mantelzorger is ook beperkt

Veel te vroeg beviel 21 jaar geleden Monica (49) van een gezonde zoon. Een infectie zorgt voor hersenbeschadiging, wat resulteert in een achtbaan van medische zorg in plaats van de zogenaamde roze wolk. "Naast moeder ben je ineens ook verpleegster en therapeut op aanwijzingen van artsen, levend in een roes", vertelt Monica geëmotioneerd. "En die zorg blijft. Mijn zoon is autistisch, spastisch, rolstoelafhankelijk, in bepaalde mate zelfstandig en communicatief sterk. Een lieve jongen die nooit klaagt en gelukkig is met de kleinste dingen."

De 24/7 verzorging vergt een goede planning met weinig ruimte voor ontspanning. "Gelukkig heb ik de kracht en gezondheid, maar het is zwaar en vermoeiend", zegt Monica. "We leven op zijn agenda en zijn beperkt in onze vrijheid. Die impact wordt niet altijd gezien." Monica werkt wanneer haar zoon op de dagbesteding is en is enorm dankbaar voor de flexibiliteit van haar werkgever. Daarnaast beschikt ze over een grote bereidwillige en hulpvaardige familie. "Onze zoon ziet dit als familiebezoek", glimlacht Monica. "Wij kunnen tijd besteden aan onze dochter of samen naar een feestje en van het leven genieten." Een geschikte woonvorm op een goede locatie zou voor Monica's gezin een mooie uitkomst bieden. Het vergroten van zijn zelfstandigheid is de grootste uitdaging. Monica: "Een lange weg waarvan ik nog wel eens wakker lig door alle regeltjes en bezuinigingen."
De liefdevolle toewijding aan de zorg voor je naasten vormt vaak de valkuil voor mantelzorgers. "Je denkt snel; we doen het allemaal zelf wel", zegt Elly. "Maar het is mentaal en lichamelijk zwaar en de werkuren die ik voor de zorg in heb moeten leveren, worden niet gecompenseerd." Monica vult aan: "Accepteer dat je hulp nodig hebt. Hulp vragen is geen schande of tekortkoming van jezelf. Bouw een netwerk op, ga naar Bijeen en leg je situatie uit. Stel de vraag om het PGB, voor het inkopen van zorg, niet uit. Het maakt het verschil tussen leven en overleven."

Steunpunt Mantelzorg

Meld je als mantelzorger aan bij Steunpunt Mantelzorg Heusden op de website www.bijeenheusden.nl, neem vrijblijvend contact op via info@mantelzorgheusden.nl, of telefonisch op 0416-373670.

Meer berichten