Jens Arnold is met recht trots op zijn eigenhandig gemaakte woonaccessoires en karakteristieke houtsculpturen, met ieder een eigen verhaal.
Jens Arnold is met recht trots op zijn eigenhandig gemaakte woonaccessoires en karakteristieke houtsculpturen, met ieder een eigen verhaal. (Foto: )

Levendige houtsculpturen van Jensa

Het kijken naar mogelijkheden in plaats van onvermogen leidt tot verrassingen. De autistische Jens Arnold (16) legt niet alleen zijn eigen talent bloot, maar ook de prachtige kunstwerken die de natuur rijk is. Met geduld, finesse en een goed oog voor details, krijgt hout in zijn handen een tweede leven.

door Marjolijn van Spaandonk

Drunen - De prachtige natuurlijke vormen van de houten sculpturen spreken tot ieders verbeelding. De snuit van een krokodil, draak, paard of uil. Of juist de creatie van de natuur zelf met diepe nerven, glooiende lijnen en karakteristieke knoesten. Jens heeft het in de vingers om dit te accenturen. "Zijn autisme en overgevoeligheid voor prikkels zorgde voor schooluitval", legt moeder Sandra Fitters uit. "We hebben daarna vooral gekeken naar; waar wordt Jens gelukkig van." Geïnspireerd door Ome Jan en met de beschikking over een eigen werk- en opslagplaats zijn Jens en zijn opa Hans Fitters aan de slag gegaan met het maken van houtsculpturen. "Het is rustig werk en fijn om te doen", vertelt Jens. "Ik haal veel voldoening uit het eindresultaat, en het enthousiasme en de waardering van mensen." De hobby is inmiddels uitgegroeid tot het houtbewerkingsatelier Jensa en uitgebreid met oma Paula. Sandra helpt Jens met de administratie en de online werkzaamheden. Voor de sculpturen worden vooral de wortels van de Amerikaanse eik gebruikt. Opa Hans: "Die zijn heel specifiek van vorm, het is mooi stevig goed bewerkbaar hout." Nadat het hout is gereinigd en gedroogd wordt de spint verwijderd. Het blijft tot het laatst een verrassing wat er uiteindelijk als geheel zichtbaar wordt. Het hout ondergaat vervolgens nog een ongediertebehandeling en een bad in ontweringswater om de natuurlijke kleur weer terug te krijgen. "Mijn eerste sculptuur, een paard zonder benen, was binnen een uur verkocht", vertelt Jens trots. "Bij mama staat een grote wortel waar je in kijkt, alsof een bal is geëxplodeerd." Sandra is trots op de stappen die haar zoon maakt: "Zo zie je maar hoe mooi het kan uitpakken en iemand opbloeit door niet te kiezen voor het geijkte pad maar voor geluk en denken in mogelijkheden."

Houten sculpturen en woonaccessoires

De houten sculpturen en woonaccessoires zoals lampen, kapstokken, salontafels en bijzettafels zijn op afspraak te bezichtigen. De kosten variëren, afhankelijk van de grootte, tussen de 10 en 400 euro. Het gros valt in de prijsrange van 20 tot en met 60 euro. Kunst is heel persoonlijk qua smaak. Daarom zijn er ook cadeaubonnen verkrijgbaar. Enkele sculpturen van Jensa zijn nu te zien en te koop bij het IJs & Taartmoment in Vlijmen. Het volledige assortiment vind je op www.jensa-natuurlijkhout.nl.

Meer berichten