Daniëlle Kruissen uit Drunen traint zoveel en zo vaak ze kan om ‘De 80 van de Langstraat’ uit te lopen. Voor haar moeder en voor Stichting de Kinderen. Foto: Yuri Floris Fotografie
Daniëlle Kruissen uit Drunen traint zoveel en zo vaak ze kan om ‘De 80 van de Langstraat’ uit te lopen. Voor haar moeder en voor Stichting de Kinderen. Foto: Yuri Floris Fotografie (Yuri Floris Fotografie)

Daniëlle loopt 'De 80' voor haar moeder

De Drunense Daniëlle Kruissen (18) lost met haar deelname aan 'De 80 van de Langstraat' de belofte in die zij vijf jaar geleden haar moeder maakte. Op zaterdag 14 september, wanneer het startschot voor Daniëlle klinkt, zou haar moeder Franca Kruissen-Lommers 55 jaar geworden zijn. Met haar in gedachten loopt ze elke beloofde kilometer.

door Marjolijn van Spaandonk

DRUNEN - 'Als het een keer op jouw verjaardag valt, ga ik 'm lopen', is wat Daniëlle tegen haar moeder zei op haar 50e verjaardag, die op dat moment in België behandeld werd voor uitzaaiingen van endeldarmkanker. Ze was er dan ook als de kippen bij toen ze vorig jaar hoorde dat 'De 80 van de Langstraat' in 2019 op 14 september, haar moeders verjaardag, van start zou gaan. Direct claimde ze haar toepasselijk startnummer: 1409.

Beloofd is beloofd

Het is nu bijna vier jaar geleden dat haar moeder Franca uiteindelijk aan de gevolgen van endeldarmkanker kwam te overlijden. "Ze was er altijd voor me", beschrijft Daniëlle haar. "Ze is ook zo'n elf jaar overblijfmoeder geweest op de basisschool waarop ik zat, De Duinsprong. Bij haar uitvaart reden we langs de school waar de onderbouwkinderen een erehaag vormden en ballonnen werden opgelaten. Als afscheid hadden ze ook allemaal, op haar verzoek, een mooie vlinder ingekleurd voor op de kist."

Stichting de Kinderen

Tijdens haar moeders ziekte en na haar overlijden heeft Daniëlle veel steun en afleiding gevonden in Stichting de Kinderen. Deze stichting brengt kinderen waarvan een ouder ziek of overleden is met elkaar in contact en biedt ontspanning in een moeilijke tijd. "Ik werd in het behandelend ziekenhuis van mijn moeder door hen benaderd voor een dagje uit", vertelt Daniëlle. "Zo ben ik met hen een dagje naar de Efteling geweest en hebben we onderweg in een kapelletje een kaarsje aangestoken. Ook ben ik nog een paar weekendjes weggeweest met de stichting, bijvoorbeeld naar de Beekse Bergen. Er werd met elkaar altijd even symbolisch stilgestaan bij de ouder die ziek of overleden is. Je praat over dingen die je met een ander niet snel deelt. Daarna maak je samen plezier en vergeet je even je zorgen. Ik heb er veel aan gehad." Daarom loopt Daniëlle ook voor Stichting de Kinderen en hoopt op veel donaties zodat ook andere kinderen in moeilijke tijden hun zorgen even kunnen vergeten. Daniëlle: "Ik merk dat mensen het relatief onbekende doel wel heel mooi vinden en graag steunen."

Trainen voor de 80

Het is de eerste keer dat Daniëlle deelneemt aan 'De 80 van de Langstraat'. "Toen ik hoorde dat het dit jaar op 14 en 15 september is, heb ik me zonder echt besef van de afstand meteen opgegeven', geeft ze toe. "Al heb ik al wel eens meegedaan met de Mini 80 en vorig jaar met de Midi 80. Met mijn familie heb ik vorig jaar ook de Samenloop voor Hoop gelopen. Totaal was dat 70 kilometer, dus die 80 moet ook lukken." In de avonden en weekenden probeert Daniëlle zoveel mogelijk te trainen door afwisselende afstanden te lopen. Daarnaast bouwt ze conditie op door te badmintonnen. "Ik ben er klaar voor en heb er zin in", stelt Daniëlle. "Nu het dichterbij komt merk ik wel dat het meer met me doet. Het is spannend omdat het op de verjaardag van mama is en loop voor het goede doel." Vrienden van de familie staan standby om onderweg hulp te bieden waar nodig. Langs de route en bij de finish wordt ze aangemoedigd door vrienden en haar vader. Daniëlle: "Mijn vader is trots op mij. Ook omdat ik geld ophaal voor het goede doel, en helpt me daar ook bij."

Kettinkje

Daniëlles moeder zal bij elke kilometer in haar gedachten zijn. "De aankomsttijd is niet belangrijk, maar over de finish zal ik komen", zegt Daniëlle stellig. "Wel denk ik dat het emotioneel wordt wanneer de finish in zicht komt. Ik heb me dan aan mijn belofte gehouden." Symbolisch, en om haar moeder dicht bij haar te hebben deze speciale dag, draagt Daniëlle een ketting waarin haar as is verwerkt. Wat haar moeder van deze uitdaging zou vinden? Daniëlle lacht: "Mijn moeder zou eerst zeggen dat ik hartstikke gek ben dat ik het doe. Maar ze zou heel trots op me zijn." Wil jij Daniëlle steunen? Moedig haar aan langs de route. Ze heeft startnummer 1409 en draagt een shirt met de naam van Stichting de Kinderen. Of steun haar als sponsor en doneer op rekeningnummer NL11INGB0795 497695 op naam van D.F.M. Kruissen.

Meer berichten