Waterschap Aa en Maas waarschuwt voor blauwalg.
Waterschap Aa en Maas waarschuwt voor blauwalg.

Waarschuwing voor blauwalg

In de zomer worden veel evenementen en activiteiten georganiseerd rondom water. Maar let goed op. Op steeds meer plaatsen is er overlast van blauwalg. Controleer daarom van te voren goed of het water geschikt is voor de activiteit.

REGIO - Door de droogte en warmte is minder water beschikbaar waardoor het water in de beken en sloten minder wordt ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere blauwalg. Ook nu het wat minder warm is en er neerslag valt, blijft de aanwezige blauwalg een risico. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Bij waterrecreatie zoals kanoën, roeien en vissen moet er ook rekening mee worden gehouden dat de waterkwaliteit minder goed kan zijn als gevolg van blauwalg.

Veilig zwemwater

Wil je gaan zwemmen in natuurwater, dan adviseert het waterschap om dit alleen in officieel zwemwater te doen. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de wateren op deze site wordt regelmatig gecontroleerd.

Blauwalg melden

Heeft u het idee dat er blauwalg in de sloot zit, geef dit dan door aan waterschap Aa en Maas op 088-1788000 of via www.aaenmaas.nl. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er sprake is van blauwalg, plaatst de gemeente indien mogelijk borden om mensen te waarschuwen het water te mijden. Op de website van waterschap Aa en Maas staan alle plekken waar blauwalg is geconstateerd.

Meer berichten