Heusdenaar Hub Keulers is bezeten van vliegvissen. Hij is dagelijks in de Heusdense wateren te vinden. Foto: Yuri Floris Fotografie
Heusdenaar Hub Keulers is bezeten van vliegvissen. Hij is dagelijks in de Heusdense wateren te vinden. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Vissen laten zich niet bij de neus nemen

Voor Hub Keulers (1950) uit Heusden is vliegvissen een absolute verslaving. Hij is dan ook vaak aan de waterkant te vinden. Dan geniet hij niet alleen van het vissen zelf, maar zeker ook van de natuur.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Als autoriteit op het gebied van vliegvissen wordt Hub Keulers regelmatig voor lezingen en advies gevraagd. Verder gaat hij vaak om 04.00 uur in alle vroegte met zijn hengel op pad. En als de kriebels opkomen werpt hij regelmatig ook voor het slapen gaan nog heel even zijn hengeltje uit. "Uit respect gooi ik de vissen altijd terug", benadrukt hij.

Sergeant majoor

De markante gepensioneerde sergeant majoor is in het Zuid-Limburgse gehucht Nierhoven geboren en woont alweer 44 jaar in Heusden. Hij vertelt dat vliegvissen een bijzondere tak van de hengelsport is. De visie en werkwijze is volgens hem dan ook anders: "Een visser probeert met aas en met voer vis te lokken. Bij het vliegvissen observeren en lezen we het water. Als je goed kijkt, zie je dat vissen druk bezig zijn om een variatie aan insecten - onder andere vliegen - te vinden. Bij het vliegvissen imiteren we de insecten en de vliegen op een bijzondere wijze. Dit doen we door echte haren en veren aan een draadje op een haak te binden. De hanen- en kippenveren en konijnenharen zijn restanten van zelf geslachte dieren."

Ecosysteem

Gedreven vertelt Hub dat kennis over vliegvissen, inzicht en ervaring van groot belang zijn. Dat betekent dat je je ook in het ecosysteem van het water waarin je vist moet verdiepen. Omdat er bij te helder water in verhouding weinig insecten voorkomen, kom je daar bijvoorbeeld minder vissen tegen. Ondiep wat troebel water is daarom geschikter. "Regelmatig vis ik in de Heusdense grachten, de Bergsche Maas, de Merwede, of in de Biesbosch. Hier is van alles te vangen. Van brasem, blankvoorn, bittervoorn, karper, tot snoek", somt Hub op.

Kunstvliegen

Ieder jaar reist hij voor zijn passie met zijn 'visvrienden' af naar Luxemburg en Denemarken. Waar je ook gaat vliegvissen, je moet je altijd verdiepen in het gebied. Welke vis zwemt waar? Welke insecten komen er in de omgeving voor? De vliegvis moet daarop afgestemd zijn. Maar ook het toeslaan op het juiste moment en een beetje geluk hebben, is natuurlijk van belang. Hub is zelf een expert op het gebied van het zelf maken van kleurrijke kunstvliegen. "De vissen laten zich niet bij de neus nemen. Ze beschikken over een fantastisch gezichtsvermogen. Als uitdaging heb ik de 'flashback fashiontale red' bedacht. Dit is een geweldige kunstvlieg om forel mee te vangen", vertelt hij trots.

Gelukkig

De Heusdenaar vertelt dat verder ook de techniek van het vissen en niet te vergeten de locatie invloed hebben op de kans op succes. "Ik sta zelf bij voorkeur in mijn waadpak in ondiep water. Als een lasso laat ik de vislijn met een kunstvlieg over het water scheren. Als een vis, na geduldig wachten, eindelijk toehapt, ben ik gelukkig!"

Meer berichten