Diny Kouwenberg en haar kleinzoon bij de huiszwaluwtil in Heemtuin De Meulenwerf die vernoemd is naar haar overleden man Henk.
Diny Kouwenberg en haar kleinzoon bij de huiszwaluwtil in Heemtuin De Meulenwerf die vernoemd is naar haar overleden man Henk. (Foto: )

Warm welkom voor huiszwaluwen in Heemtuin De Meulenwerf

Heemtuin De Meulenwerf in Heusden heeft sinds zaterdag een huiszwaluwtil. In deze til is plaats voor achttien nestjes waar speciale kommetjes voor zijn geplaatst. Ondanks de hoogte van 6.30 meter past dit bijzondere huis harmonieus in de heemtuin. De doorsnee van deze til is 2.30 meter.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - In verband met het gewicht van ruim een ton (1000 kilogram) moest de huiszwaluwtil zaterdag door een kraanwagen worden geplaatst. Een probleem bij de plaatsing was dat er door de smalle paadjes geen ruimte was voor een betonwagen. Dat betekende dat de vrijwilligers met kruiwagens het beton vanaf de Molenstraat naar de nieuwe locatie moesten vervoeren.

Perfecte locatie

Uit onderzoek blijkt dat huiszwaluwen zich erg thuis voelen in een waterrijk gebied. Omdat de Heemtuin pal aan de Bergsche Maas is gelegen, is dit een perfecte locatie. Rond maart en april worden de eerste huiszwaluwen, na een overwintering in zuidelijk Afrika, in Nederland verwacht. Daarom is de komst van de eerste huiszwaluw spannend. Telling en observatie geven voor de vrijwilligers van de heemtuin een extra dimensie aan dit project. Tevens zijn er lokkers voor de huiszwaluwen geplaatst. Ook is er voldoende ruimte in de til voor insecten om zich er te kunnen nestelen. Voorzitter Adri van den Hoven toonde zich zaterdag tijdens een feestelijke bijeenkomst verheugd met het bereiken van deze mijlpaal. Hij vertelde dat het plaatsen van de til een initiatief is uit 2017, afkomstig van medewerker Henk Kouwenberg. "Henk is helaas in 2018 overleden. Als bestuur hebben we dit idee verder uitgewerkt. In 2018 is het 'Jaar van de Huiszwaluw' gehouden. Dit was voor ons een stimulans. Na het aanvragen van een bouwvergunning werd een beroep op subsidie en sponsoring gedaan. Zo werd via de beweging Beleven in de Vesting en de Provincie Noord-Brabant subsidie verstrekt. Ook het Brabants Landschap en de Postcodeloterij droegen een steentje bij."

Bijenhotel

Zaterdag werd in de heemtuin tevens een bijenhotel onthuld. Daardoor worden betere levenskansen voor bijen gecreëerd. Een van de hoogtepunten was de onthulling van het informatiebord van de huiszwaluwtil. Dit bord werd symbolisch door de weduwe van de initiatiefnemer - Diny Kouwenberg - en haar kleinzoon onthuld. Onder luid applaus werd de naam van Henk Kouwenberg aan de til gekoppeld.
Een bezoek aan de Heusdense Heemtuin heeft naast het educatieve karakter ook als doel om eens even te onthaasten. Veel mensen maken een ommetje, rusten er uit, of eten er hun boterhammetjes. Deze bijzondere plaats van rust en stilte ligt aan de Molenstraat in Heusden en de entree is gratis. Het onderhoud van de tuin is in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers uit de gehele gemeente Heusden. De heemtuin kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Kijk voor meer info op www.heemtuindemeulenwerf.nl.

Meer berichten