Ties Schoenmakers zet alles op alles om in de herfst aan boord te gaan van deze driemaster voor een leerzaam avontuur: School at Sea.
Ties Schoenmakers zet alles op alles om in de herfst aan boord te gaan van deze driemaster voor een leerzaam avontuur: School at Sea. (Foto: )

De missie van Ties: School at Sea

Ties Schoenmakers (15) zet alles in om zijn droom te kunnen verwezenlijken: School at Sea. Samen met 36 leerlingen 12.000 mijl varen op een zee zeilschip naar Zuid-Amerika. Een buitengewoon leerzaam avontuur. Een levenservaring waarvoor hij graag de handen uit de mouwen steekt om de kosten te kunnen dekken.

door Marjolijn van Spaandonk

DRUNEN - De driemaster Barkentijn Thalassa vertrekt in de herfstvakantie 2019 om de Atlantische Oceaan te doorkruisen naar Zuid-Amerika. In de meivakantie van 2020 keert de Tall Ship, met aan boord 36 leerlingen, 5 docenten waarvan één onderwijscoördinator, een kapitein, 3 stuurmannen, een kok en een scheepsarts, weer terug in de haven van IJmuiden.
"Mijn moeder wees me op School at Sea nadat zij het in de media ontdekte", vertelt Ties. "Het leek me wel leuk! Dus ik meldde me aan en werd uitgenodigd voor een driedaags selectieweekend." Door een aantal activiteiten wordt gekeken of leerlingen als persoon aansluiten bij het project en volgen trainingen voor zelfverzekerdheid en sponsoring. Een voordeel is dat Ties niet onbekend is met het maritieme leven: geregeld is het gezin op de boot te vinden, hij volgde zeilles en momenteel beoefent hij de sport kitesurfen.
Ties werd geselecteerd voor School at Sea: "Ik was heel blij! Later realiseerde ik mij wel dat ik een half jaar weg ben van mijn familie en vrienden. Maar het is een geweldige levenservaring waarbij ik veel over mezelf ga leren en vrienden voor het leven maak." Het Dr. Mollercollege, waar Ties momenteel in Havo 3 TTO zit, heeft toestemming verleend en faciliteert in zijn onderwijs op afstand. Ties: "Ze zijn heel positief en denken mee. De studieboeken neem ik mee en de toetsen worden opgestuurd. Alle leerlingen aan boord worden begeleid door 5 docenten." Naast zijn eigen schoolprogramma is Ties aan boord onderdeel van de crew het schip voor het zeilen, de schoonmaak en het koken en gaat hij op expeditie. "We leren zelf te navigeren, koken en vissen ontleden", vertelt Ties. "Voor ons bezoek aan Zuid-Amerika leren we ook Spaans. Naast de excursies gaan we daar op scholen namelijk een presentatie geven over de plastic soep in zee. Ook reizen we aan land in groepsverband een week alleen, om op een ander punt weer aan boord te gaan."
Echter is er voor deze uitzonderlijke reis, naast een verhuizing naar Drunen, nog wel een horde te nemen. "De reis kost 22.750 euro", legt Ties uit: "Ik hoop door veel te werken, donaties en sponsoring het bedrag bij elkaar te sparen. Momenteel maai ik het gras van een groot perceel, verkoop ik sleutelhangers en mediterrane huisgemaakte worstjes van de buurman op de markt in Wijk en Aalburg aanstaande zaterdag. Ik sta open voor klusjes om bij te kunnen verdienen. Ook hoop ik sponsors te kunnen bereiken die bereid zijn te helpen mijn doel te bereiken. Ik ben blij met iedere bijdrage." Wil je Ties helpen door sponsoring, een bijverdien klus of donatie? Kijk dan voor meer informatie op www.tiesatsea.nl.

Meer berichten