Het bespreekbaar maken van het thema seksueel misbruik is van groot belang om slachtoffers hiervan te kunnen helpen.
Het bespreekbaar maken van het thema seksueel misbruik is van groot belang om slachtoffers hiervan te kunnen helpen. (Foto: )

Doorbreek taboe seksueel misbruik!

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100.000 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld te betreuren. Bij de (jong)volwassenen tussen de 15 en 70 jaar oud krijgen 33% van de vrouwen en 8% van de mannen hiermee te maken. Bijeen hoopt in samenwerking met Blauwe Maan dit taboe met een thema-avond op 5 juni te doorbreken.

door Marjolijn van Spaandonk

VLIJMEN - Seksueel misbruik zijn gedwongen of onvrijwillige seksuele handelingen die helaas veel voorkomen en iedereen kan overkomen. Vaak komen de daders uit de familiekring of naaste omgeving en begeven de slachtoffers zich in een afhankelijkheidsrelatie zoals bijvoorbeeld met hun baas, docent, coach of partner. Belangrijk is dat bedrijven en verenigingen een helder beleid hebben over seksueel misbruik en beschikken over een vertrouwenspersoon. "Geef openheid en maak hulp toegankelijk", zegt Ellen Roskes, directeur van Blauwe Maan die hulp biedt aan slachtoffers van seksueel geweld en hun naasten. "Stop het niet in de doofpot maar handel ernaar en ondersteun het slachtoffer." Enkele ex-cliënten van Blauwe Maan zijn bereid om tijdens de thema-avond hun ervaringsverhaal te delen. "Eén van hen zocht 20 jaar na het seksueel misbruik in de kerk pas hulp", aldus Ellen. "We horen een verhaal van seksueel misbruik op de werkvloer en vertelt een ouder wat het met je doet en hoe je ermee om gaat wanneer het jouw kind overkomt." Slachtoffers zwijgen veelal liever door gevoelens van angst, schuld en schaamte. "Seksueel misbruik is niét je eigen schuld, je bent een slachtoffer", zegt Ellen stellig. "Het is dan ook zo belangrijk dat dit thema bespreekbaar moet zijn. Alhoewel het veel voorkomt zijn mensen terughoudend. Het taboe moet worden doorbroken zodat men bij het vermoeden van seksueel misbruik het slachtoffer durft aan te spreken." Arie Hobo, manager van Bijeen, sluit zich bij Ellen aan: "We hebben het hier immers over een structureel, maatschappelijk probleem dat ons in principe allemáál aangaat. De beste manier is dan ook om dit samen aan te pakken, bespreekbaar maken en het taboe doorbreken."

Thema-avond seksueel misbruik

Op woensdagavond 5 juni organiseert Bijeen in samenwerking met Blauwe Maan in Vlijmen een thema-avond over seksueel misbruik. De bijeenkomst voor inwoners en professionals is van 19.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in De Mand aan de Jan Steenstraat 2 in Vlijmen. De avond zal worden geopend door wethouder Peter van Steen en het programma bestaat uit ervaringsverhalen, feiten & cijfers en thematafels. Kijk voor meer informatie op www.bijeenheusden.nl en www.blauwemaan.nl

Meer berichten