De vrijwilligers van Brandweerpost Heusden oefenen op maandagavond in de kazerne aan de Garnizoenstraat in Heusden. Foto: Jelle Swets
De vrijwilligers van Brandweerpost Heusden oefenen op maandagavond in de kazerne aan de Garnizoenstraat in Heusden. Foto: Jelle Swets (Foto: Jelle Swets)

Brandweerpost Heusden houdt open dag

Op zaterdag 8 juni van 10.30 tot 16.00 uur houdt Brandweer Brabant-Noord post Heusden een open dag op de Vismarkt en Stadshaven in de vesting. Hiermee wil de brandweerpost de inwoners van Heusden en die uit de omliggende dorpen (Oudheusden, Heesbeen, Herpt en Doeveren) informeren over het bijzondere werk dat zij verrichten. Want de taken van de brandweer zijn talrijk en zeer veelzijdig. Diverse demonstraties passeren dan ook de revue.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - "De vrijwillige brandweer is een professionele organisatie bestaande uit mannen én vrouwen. Samen leveren wij een bijdrage aan een veilige samenleving", aldus Loet Laurey, postcommandant en bevelvoerder in Heusden. Jelle Swets, mede organisator van de open dag, vertelt dat er op 8 juni op de autovrije Vismarkt diverse brandweervoertuigen present zijn; twee tankautospuiten, een waterwagen en een hoogwerker. Daarmee worden demonstraties in brandbestrijding en hulpverlening bij auto- en waterongevallen gegeven. In de Stadshaven zijn demonstraties met het brandweervaartuig van Heusden. Deze wordt ingeschakeld bij calamiteiten op het water.

Brandweerpost Heusden telt 22 brandweerlieden. Deze vrijwilligers oefenen op maandagavond. Naast een baan staan zij 24 uur per dag 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar paraat. Kortom: een professionele hobby. Dus is het belangrijk dat de werkgever achter de keuze staat om bij de brandweer te gaan. Want zodra de semafoon van de brandweerman of -vrouw 'afgaat', moet deze direct naar de brandweerkazerne komen. Daar kleden de brandweerlieden zich in rap tempo om. Het is dan ook wenselijk dat die op korte afstand van de kazerne aan de Garnizoenstraat in Heusden woont of werkt. Een melding kan uiteenlopen van een schoorsteenbrand, tot een grootschalige calamiteit.
Heusden ligt aan de Bergsche Maas en in de regio liggen diverse waterpartijen. Brandweer Brabant-Noord heeft de zorg hiervoor op zich genomen. Het brandweervaartuig kan dus in de hele regio worden ingezet voor ongevallen op, in of rondom het water. Dat geldt ook bij een ernstig verkeersongeluk, bestrijding van gevaarlijke stoffen, of voor een poes die vastzit in een boom. Daarnaast besteedt de brandweer veel aandacht aan brandpreventie, voorlichting en advies. Bijzonder is zeker ook de jeugdbrandweer in de gemeente Heusden, waar 15 kinderen (onder wie 3 meisjes) lid van zijn. Middels een aangepast programma maakt de jeugd vanaf 12 jaar zo kennis met de brandweer.

Vrijwilliger worden

De vrijwillige brandweer heeft regelmatig vacatures. Na een kennismakingsgesprek wordt gekeken of de sollicitant binnen het team past. De voorwaarden die de brandweer stelt worden besproken, waarbij o.a. de fysieke en mentale gesteldheid aan de orde komen. Daarna moet een basis brandweeropleiding worden gevolgd. Meer info: www.brandweer.nl/brabant-noord

Meer berichten