Jet Romijn van ‘ Wijn & ik’ coacht als ervaringsdeskundige lotgenoten naar een hernieuwde relatie met alcohol.
Jet Romijn van ‘ Wijn & ik’ coacht als ervaringsdeskundige lotgenoten naar een hernieuwde relatie met alcohol. (Foto: )

'WIJN & ik' verandert alcoholgebruik

Een relatief onzichtbare doch oprukkende verstoorde relatie met alcohol in de vorm van wijn wordt nauwelijks (h)erkend. Ervaringsdeskundige Jet Romijn van ' WIJN & ik' maakt zich sterk om het taboe te doorbreken, bewustwording te creëren en lotgenoten te coachen met een 42-daags programma.

door Marjolijn van Spaandonk

DRUNEN - Na een intensieve werkdag is het uitzicht op een heerlijk wijntje een beloning. Een drankje bij een netwerkborrel, tijdens het koken en bij het eten hoort erbij. In de avond, thuis of met vrienden, is een wijntje gewoon heel gezellig. "En voor het je het weet drink je een fles per dag", vertelt Jet Romijn uit eigen ervaring. "De wijn regeerde. Ik had een emotionele en lichamelijke afhankelijkheid van alcohol opgebouwd." Op 1 januari 2018 gooit Jet het roer om en stopt volledig met alcohol drinken. Haar omgeving reageert verbaasd, onwetend en zelfs ontwijkend op haar dappere besluit. Een enkeling biedt steun. "Er is een groot grijs gebied tussen laveloos alcoholverslaafd zijn en een gezelligheidsdrankje", legt Jet uit. "Het alcoholgebruik valt minder op wanneer je nog prima functioneert. Daarbij is wijn laagdrempelig en hangt er een zweem van allure omheen. Maar het blijft alcohol dat, evenals nicotine, verslavend is. Echter, stoppen met roken wordt aangemoedigd en drinken van wijn is vanzelfsprekend." Als ervaringsdeskundige richt Jet zich met name op hoog opgeleide, sociaal actieve vrouwen. Maar ook 55-plus vrouwen blijken een doelgroep te vormen. Om hen te kunnen coachen naar een leven waarin alcohol niet (meer) bepalend is, heeft Jet een 42-daags programma samengesteld. "Het lichaam heeft 7 à 10 dagen nodig om te wennen aan het feit dat het geen alcohol meer krijgt", verklaart Jet. "Daarna moet je dealen met de emotionele afhankelijkheid. Bij stress, verdriet of gezelligheid was de wijn vanzelfsprekend. Nu moet je jezelf aanleren een ander coopings mechanisme in te gaan zetten. Stoppen met alcohol heeft mij zoveel gebracht. Het is bevrijdend en fijn om alles weer écht te voelen, zien en denken zonder verdoofd te zijn van de alcohol. Dat gun ik iedereen."

Met 'WIJN & ik' biedt Jet Romijn een 42-daags programma aan om te stoppen met alcohol. Een uniek programma waarin met kennis, ervaring en gezond nuchter verstand verschillende onderwerpen behandeld worden die van invloed zijn op het proces naar een gezonde relatie met alcohol. Deelnemers ontvangen dagelijks informatieve en bemoedigende berichten met toepasselijke praktische handvatten. Hoe is jouw relatie met alcohol? Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.wijnenik.com.

Meer berichten