Duo jeugdburgemeesters Isis van de Water en Lisa van Hulten: “We worden op een fantastische manier vanuit de gemeente begeleid!"
Duo jeugdburgemeesters Isis van de Water en Lisa van Hulten: “We worden op een fantastische manier vanuit de gemeente begeleid!" (Foto: Hans van den Eeden)

Jeugdburgemeesters van de gemeente Heusden: Isis en Lisa

'Het is leuk om Jeugdburgemeester van de gemeente Heusden te zijn. Je komt in alle kernen, het is leerzaam en je beleeft nog eens wat.' Dat is de mening van Isis van de Water (11 jaar) en Lisa van Hulten (10 jaar), de duo jeugdburgemeesters van de gemeente Heusden.

door Hans van den Eeden

DRUNEN/VLIJMEN - In januari maakten beide scholieren van groep zeven een vliegende start. Lisa is leerlinge van de Vlijmense basisschool De Wilgen en Isis van de Olaf Palme basisschool uit Drunen. Zij volgen Casper Heuverling en Julia Kleijnen op.
Op alle Heusdense basisscholen is in groep zeven aandacht besteed aan de rol van de jeugdburgemeester. Het duo vertelt dat de kinderen werden uitgedaagd om zich als jeugdburgemeester kandidaat te stellen. In een sollicitatiebrief moest naar voren komen waarom men zich kandidaat wilde stellen en aan welke actiepunten de kandidaat wilde werken. Isis vertelt dat uiteindelijk zestien meisjes en twee jongens in de race waren voor de functie. In december presenteerden zij zich aan een commissie onder voorzitterschap van burgemeester Willemijn van Hees. "Ik heb toen aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid, stoppen van pesten en milieu en duurzaamheid. Lisa vertelt dat bestrijding van hondenpoep en het verminderen van armoede onder kinderen belangrijke onderwerpen voor haar zijn: "Ook het contact tussen kinderen en ouderen vonden we allebei van belang".
In de laatste openbare vergadering van de gemeenteraad in 2018 hebben Lisa en Isis hun ambtsketen omgehangen gekregen. Deze ambtsketen is een collier met een oude verzilverde munt met het jaartal van het jeugdburgemeesterschap erop. Na afloop van het jaar mogen de jeugdburgemeesters deze munt als aandenken houden. Tot en met december zijn Isis en Lisa in functie. In november start, in samenwerking met Scala, de werving van de jeugdburgemeesters voor 2020. Of je nu de politiek in gaat of niet, het jeugdburgemeesterschap staat altijd goed op je CV!

Meer berichten