Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de Gouden Duim voor alle vrijwilligers aan voorzitter Nicole Jorna van de Wensambulance Brabant. Foto: Wim Hollemans
Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de Gouden Duim voor alle vrijwilligers aan voorzitter Nicole Jorna van de Wensambulance Brabant. Foto: Wim Hollemans (Foto: Wim Hollemans)

Gouden Duim voor Wensambulance Brabant

Hij werd overhandigd aan voorzitter Nicole Jorna, maar is nadrukkelijk voor alle vrijwilligers van de Wensambulance Brabant. Dat meldde gedeputeerde Henri Swinkels zaterdag over de Gouden Duim, die hij uitreikte tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van deze bijzondere Brabantse stichting.

REGIO - De Wensambulance, waarvan Swinkels ambassadeur is, bestaat inmiddels acht jaar. "Tijdens de ambulancehulpverlening liepen we er wel eens tegen aan dat we wat meer wilden doen voor patiënten die terminaal ziek zijn. Er zijn nog te veel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben afgesloten", aldus oprichters Frans van Gerven en Giel van Genugten. Zo ontstond het idee om een stichting op te richten die terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek vervoert en begeleidt.  Want ieder mens heeft een laatste wens, zoals het motto van de stichting luidt. 

Prachtig werk

Nicole Jorna is sinds vijf jaar voorzitter van de stichting, die per jaar ongeveer 500 wensen vervult.  "Dat doen we met 160 vrijwilligers. Elke cent die bij ons binnenkomt, gaat naar de vervulling van de wensen, en dat willen we zo houden. We hebben geen overhead. We zijn een professionele organisatie, volledig gerund door vrijwilligers."  Prachtig werk, vertelt ze: "Je kunt veel voor mensen betekenen op een moment in hun leven dat er echt toe doet. En dat varieert van een schaapsherder die afscheid wilde nemen van zijn kudde, tot een moeder die het huwelijk van haar dochter mee wilde maken tot mensen die nog een maal de zee wilden zien. Behalve dat er herinneringen worden opgehaald en herleefd, worden er ook nieuwe herinneringen gemaakt. En dat is ook voor familieleden heel waardevol." 

De stichting draait op giften, en krijgt geen subsidies. Jorna: "Dat is een klus ja, om elk jaar de begroting weer rond te krijgen. Gelukkig dragen veel mensen ons een warm hart toe, maar elk sponsorbedrag is welkom." 

De voorzitter is ontzettend blij met de erkenning van de provincie. "Ik had net in mijn speech complimenten gegeven aan al die vrijwilligers, die zich elke dag weer inzetten voor andere mensen. Ze hebben allemaal een druk leven, veel van hen zijn werkzaam in de zorg in verschillende diensten, maar het is nooit een probleem om mensen te vinden om een wens te vervullen. Ook niet als het nog dezelfde dag moet. Ze doen dit echt met hart en ziel, allemaal. En daar verdienen ze alle lof voor. Mooi dat dat met deze Duim nog eens extra benadrukt wordt."

Waardevol

De provincie reikt de Gouden Duim elke maand uit aan personen die zich belangeloos inzetten voor anderen. "Ik ben bezig met beleid om Brabant mooier te maken, jullie doen het elke dag in de praktijk. En dat is zo ontzettend waardevol. De naam van Nicole staat op deze oorkonde, maar hij is voor jullie allemaal."

Er gebeuren in Brabant ontzettend veel goede dingen, veel mensen staan echt klaar voor een ander. Dat gebeurt op alle terreinen, of het nu cultuur, leefbaarheid, zorg of erfgoed is. Het zijn de Brabanders die zelden op de voorgrond treden, maar die onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Met de Gouden Duim wil  de provincie  juist deze Brabanders in het zonnetje zetten.

Meer berichten