Carnavalsdeskundige Rob van de Laar komt op donderdagavond 21 februari naar de Cultuurtoren van Honsoirde voor een boeiende lezing over de geschiedenis van carnaval.
Carnavalsdeskundige Rob van de Laar komt op donderdagavond 21 februari naar de Cultuurtoren van Honsoirde voor een boeiende lezing over de geschiedenis van carnaval. (Foto: )

Boeiende lezing over carnaval

Op donderdagavond 21 februari houdt Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavalsfederatie, een bijzonder 'vertoog' - ofwel lezing - over de geschiedenis van het carnavalsfeest. Dit gebeurt in de cultuurtoren van Honsoirde in de voormalige Abdij van Mariënkroon in Nieuwkuijk.

NIEUWKUIJK - Als de Nederlandse kenner van het carnaval gaat Rob van de Laar in op onder andere het ontstaan en de ontwikkeling van carnaval. Hij is ook oprichter van het vermaarde carnavalsmuseum in Den Bosch, de stad die tijdens carnaval wordt omgedoopt tot Oeteldonk. Tijdens zijn presentatie vertelt Van de Laar vol zelfspot en humor over zijn passie. Hij kent carnaval vanaf zijn jeugd en van "binnenuit", zoals hij zelf zegt. Zo was hij vijftien jaar lang minister-president van Oeteldonk. Op 18-jarige leeftijd leerde hij ook zijn vrouw tijdens het carnaval kennen. Van de Laar vertelt tijdens zijn lezing bevlogen over de oude geschiedenis van het carnavalsfeest; inclusief alle religieuze en cultuurhistorische aspecten. Ook regionale verschillen komen natuurlijk aan bod. Voor Van de Laar is carnaval een georganiseerde chaos, vol saamhorigheid, gezelligheid, humor, zelfspot en relativering. Het vertoog is als aanloop naar carnaval en het halen van het bekende askruisje dan ook warm aan te bevelen. Entree bedraagt10 euro. Aanvang om 19.30 uur. Meer info en kaartverkoop: www.honsoirde.nl.

Meer berichten