Foto:

Krantenkop

Een, in dit geval gigantische, krantenkop kan soms veel meer in zich houden dan de maker daarvan maar had kunnen bevroeden. Wat dacht u toen u afgelopen maandag bij het openslaan de 'giga grote' kop op bladzijde 3 van het Brabants Dagblad las: 'Zelfs een feestje wordt vergald door slecht nieuws'. Ik dacht meteen 'vergallen' is toch een bewuste actie om iets leuks in het water te laten vallen?

Om zeker van mijn zaak te zijn, heb ik de Dikke van Dale uit de boekenkast gepakt en gezocht naar 'vergallen'. En wat lees ik... 'Vergallen is iemand bewust van het aangename beroven'. En als je dan beide woorden nog extra vet gedrukt in een gigantische kop in de krant zet, kan je willen wat je wilt, maar je kan de drang niet meer weerstaan om het stuk te lezen. Ik wil namelijk weten wie die onverlaat is die zoiets op zijn geweten heeft.

'Het zal toch niet zo zijn dat als gevolg van deze ramp in de omliggende steden en dorpen de prijs van een mooi stukske varkensvlees omhoog schiet?'

Ik word door de krant op mijn wenken bediend, want onderaan dezelfde pagina staat een artikeltje met als kopje 'Stalbrand waarschijnlijk begonnen in loods'. Bij die brand kwamen maar liefst 2500 varkens om het leven. En wat me nog meer opviel was het feit dat de beide betrokken journalisten blijkbaar verschillende informatie gaven over het aantal slachtoffers. Bij de ene waren dat er 3000 en bij het andere artikeltje waren het er 'slechts' zo'n 2500.

Het zal toch niet zo zijn dat als gevolg van deze ramp in de omliggende steden en dorpen de prijs van een mooi stukske varkensvlees omhoog schiet? Dat zal mij overigens een worst wezen. Ik heb te doen met die varkensboer met zijn gezin. Zijn dieren zijn gesneuveld. Ontsnappen was er niet bij. En natuurlijk dragen hij, zijn vrouw en kinderen deze ramp voor altijd met zich mee, terwijl voor ons de krant van vandaag morgen bij het oud-papier in een doos ligt.

Binnenkort komt het Hubertusgilde die dozen weer ophalen. Bij de meesten van ons is dan het bovenstaande nieuws (vergeten) geschiedenis. Maar vandaag ben ik er even stil van met in mijn hoofd een beeld en geluid van hetgeen zoveel leed heeft gebracht in een stal in Biezenmortel.

Misschien ga ik vanmiddag een eind wandelen of fietsen en effe langs de plekjes van vroeger mijmerend over iets wat was en nooit meer terug zal komen. Als vanzelf zal het beeld van die grote stalbrand vervagen, want voor mij was het alleen een bericht in de krant van maandag 4 februari 2019. Morgen zal weer iets anders in de kop van een artikel staan.

Barend Splinter

Meer berichten