Op de vroege ochtend van 21 januari is een prachtige maansverduistering te zien.
Op de vroege ochtend van 21 januari is een prachtige maansverduistering te zien.

Lezing over maansverduistering

Het jaar 2019 wordt aangeduid als het 'Jaar van de Maan'. De Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH) - onderdeel van Heemkundekring Onsenoort - verzorgt in dit kader een boeiende lezing over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op onze buurplaneet.

NIEUWKUIJK - Het motto van de werkgroep is niet voor niets 'De ruimte om ons Heem'. Daar hoort de Maan natuurlijk ook bij. De werkgroep komt elke tweede maandag van de maand om 19.30 uur samen bij de Heemkunde-unit op het perceel van Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk. Nu dus op maandagavond 14 januari. De leden van de werkgroep zijn in spannende afwachting van een maansverduistering op de vroege ochtend van maandag 21 januari. Bij helder weer is de maansverduistering zichtbaar tussen 04.34 en 7.51 uur. De maan trekt dan door de kernschaduw van de aarde. In de lezing wordt dit nader toegelicht. Een dergelijk schitterend verschijnsel is uitermate geschikt om zowel met het blote oog als met een verrekijker te volgen.

Telescopen
Verder worden ook de maanvluchten en de eerste twee maanlandingen in 1969 - dit jaar precies vijftig jaar geleden - behandeld. Ook China heeft onlangs een lander en maanrover op de achterkant van de maan neergezet. En dit jaar wil ook Israël een lander op de maan droppen. In de lezing wordt verder aandacht besteed aan de maan zelf, het ontstaan, de schijngestalten en meer. Bij helder weer worden er op het terrein telescopen opgesteld. Heb je een verrekijker? Neem die dan zeker mee! Iedereen is van harte welkom. Er hebben zich inmiddels al vele enthousiaste leden aangemeld. Word ook lid van de Heemkundekring en dus automatisch van deze nieuwe werkgroep!

Meer berichten