Els Smits speelt Jannes. Hij blijkt onbedoeld een luisterend oor voor velen die graag hun verhaal willen doen.
Els Smits speelt Jannes. Hij blijkt onbedoeld een luisterend oor voor velen die graag hun verhaal willen doen. (Foto: )

ONA speelt 'Gehannes met Jannes'

Toneelvereniging ONA schittert in de Voorste Venne met een heerlijke klucht, en wel op 18 en 19 januari. Dit keer geen overspel en liefdesrelaties maar gedoe rond een fundraise diner. Want in de opmaat naar een politieke carrière, organiseert Elise Vanlandingham, vertolkt door Evelien Burmanje, een groots diner in de tuin. Ze heeft geld nodig voor de PR campagne. De glazen staan klaar, de speech is voorbereid. Laat de gasten maar komen. Maar dan staat plotseling Harold voor de deur. Een vroegere huisgenoot van haar man Ralph. Met zoals altijd: een probleem.

DRUNEN - Dit keer zit Harold omhoog met een lijk in zijn busje dat hij ergens moet laten. In alle consternatie belandt de gestorvene zittend op de bank, terwijl zo zoetjes aan de gasten binnendruppelen. Wat volgt is een hilarische klucht, waarbij ieder gast het zijne van de onbekende gast denkt of zijn hart bij hem lucht.

Tim de Ligt en Ramon Wolfs regisseren inmiddels voor de achtste keer een toneelstuk voor de hechte Drunense toneelgroep. Tim: "Ik verheugde me al heel lang op dit stuk. Maar de timing was belangrijk. Want al is Gehannes met Jannes een onschuldige en hilarische klucht, er zit wel een lijk in de verhaallijn. Dat ligt gevoelig, zeker als mensen met een overlijden te maken hebben. We hebben het stuk allemaal zeer kritisch gelezen. Het gesleep met het lijk en de slapstickmomenten mogen absoluut nergens smakeloos worden, anders beginnen we er niet aan.

Wie denkt dat het makkelijk is om een lijk te spelen, heeft het mis. Els Smits: "Het is een van de moeilijkste rollen die ik speelde. Ik ben de hele tijd op het toneel, maar mag geen gezichtsuitdrukking hebben. Ook moet ik goed luisteren. Waar zijn we in het verhaal? Door het gesjouw met mij, moet ik mij slap houden. We hebben wat afgelachen tijdens de repetities!" De cast van ONA heeft er dan ook heel veel zin in. Zonder veel weg te willen geven, verklappen de regisseurs wel alvast een ding: "Je verlaat goedgemutst het theater. Zoals een goede klucht betaamt."

Meer berichten