Tijdens Bourgondisch Heusden worden het kasteelterrein en de vestingwallen omgebouwd tot een (laatmiddeleeuws) cultureel en culinair festijn.
Tijdens Bourgondisch Heusden worden het kasteelterrein en de vestingwallen omgebouwd tot een (laatmiddeleeuws) cultureel en culinair festijn. (Foto: )

Bourgondisch Heusden op 22 en 23 juni

Lekker eten, zwaardvechters, bierbrouwers en verhalenvertellers. Tijdens Bourgondisch Heusden op 22 en 23 juni gaan historie en gastronomie hand in hand. Tegen het decor van de Middeleeuwse kasteelruïne en vestingwerken van het pittoreske vestingstadje Heusden kunnen liefhebbers van Brabantse culinaire specialiteiten én historisch spektakel hun hart ophalen. De organisatie roept liefhebbers actief op om deel te nemen als figurant of vrijwilliger.

HEUSDEN - Het Heusdens Midzomerevenement geniet een uitstekende reputatie. Jong en oud komen al jaren af op dit gezellige Middeleeuwse festival in hartje Heusden. De verschillende marktkraampjes, oude ambachten, historische aankleding, demonstraties en live shows trekken iedere editie duizenden bezoekers. De editie van 2019 belooft nog aantrekkelijker te worden dan voorheen. Het thema is 'Bourgondisch genieten'. Van de tiende tot de vijftiende eeuw viel een groot deel van het huidige Nederland, België en Frankrijk onder het bewind van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Filips deed niet onder voor de grootste koningen en zijn hof stond in binnen- en buitenland bekend om zijn uitbundige feesten en partijen.

Gouden Eeuw 

Tegenwoordig kennen we het begrip 'Bourgondisch' vooral als levensstijl, ofwel genieten van het goede leven. Tijdens Bourgondisch Heusden vallen geschiedenis en genieten daarom volledig samen. Het kasteelterrein in de vesting en de omliggende vestingwallen worden omgebouwd tot een (laatmiddeleeuws) cultureel en culinair festijn. Marktkramen presenteren de lekkerste producten uit heel Bourgondië. Bezoekers maken kennis met smaken van toen én met de nieuwste culinaire trends. Aan lange tafels eet en drinkt iedereen samen, terwijl boven houtvuur wordt gekookt. De vrijwilligers en figuranten gestoken in kledij uit de Gouden Eeuw wijzen de bezoekers de weg. Voor kinderen zijn er speurtochten en educatieve opdrachten en voor de volwassenen workshops en proeverijen. Culinair journalist Onno Kleijn verzorgt bovendien een lezing over de Bourgondische cultuur en over de culinaire gewoontes. De toegang tot het festival is gratis.

Meer berichten