Eigenaresse Hellen Junggeburth-van Rooij in de centrale hal met links van haar de twee prachtige portretten. Foto: Yuri Floris Fotografie
Eigenaresse Hellen Junggeburth-van Rooij in de centrale hal met links van haar de twee prachtige portretten. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: )

Jubileum Zorgboerderij Giersbergen

De eerste week van oktober stond bij Zorgboerderij Giersbergen in het teken van hun 12,5-jarig bestaan. Met taart voor alle cliënten, een feestelijke avond voor het team en de onthulling van twee prachtige portretschilderijen in de nieuwe accommodatie heeft men stilgestaan bij deze mooie mijlpaal.

DRUNEN - Achter de monumentale boerderij met rieten kap aan de rand van de Drunense Duinen is een nieuwe grote accommodatie opgetrokken. Zorgboerderij Giersbergen viert niet alleen haar jubileum maar breidt ook uit. Met gepaste trots laat eigenaresse Hellen Junggeburth-van Rooij de vorderingen zien. Het pand herbergt een activiteitenruimte, een zorgruimte met een meer chique inrichting, facilitaire voorzieningen, voorraadkamer met koelcel, kantoor en een ruime veranda.
In de centrale hal, een hoge open ruimte met een houten vide en een gevel van glas wijst Hellen wijst naar de twee opvallende schilderijen van de Vlijmense kunstenares Romy van Rijckevorsel: "Alle donaties heb ik opgespaard voor een bijzondere gelegenheid. Ons jubileum heb ik aangegrepen voor de realisatie van deze prachtige portretten van oude foto's." Op het ene portret prijkt het karakteristieke gezicht van Theo Kouwenberg en op de andere Hellens oma met haar vader als baby in de armen.
Op de plaats waar haar vader een agrarisch bedrijf runde, manifesteert Hellen zich er nu als onderneemster in de zorg. "Wij bieden mensen met geheugenverlies een zinvolle dagbesteding en ontlasten daarmee de mantelzorger. In de nabije toekomst hopen we in zowel de traditionele als in deze nieuwe moderne zorgboerderij dagelijks 40 mensen te kunnen begeleiden."
Zorgboerderij Giersbergen is al eerste Nederlandse zorginstelling internationaal gecertificeerd door het ENPP-Böhm Instituut. "Dat betekent dat wij volgens de Böhm behandelmethode werken en de benadering en begeleiding van onze cliënten aanpassen op diens belevingswereld en huidige normaliteit", legt Hellen uit. "Vanuit gewoonte sluipt de zorg voor een partner met geheugenproblemen er qua intensiteit in. Uiteindelijk verliezen de cliënten hun vaardigheden om zelfredzaam te kunnen blijven en vergt de continue aansturing teveel energie van de mantelzorger. Door dit even uit handen te geven houd je het samen langer vol." De dagprogramma's worden met een breed scala aan activiteiten afgestemd op de behoeften, het karakter en achtergrond van de client. "Wij ontzorgen niet", benadrukt Hellen. "We bieden structuur, laten de mensen zoveel mogelijk zelf doen en stimuleren hen om hulp te vragen. Dat is belangrijk, anders worden mensen passief. Ze moeten juist hun stem zo lang mogelijk laten gelden." In de nieuwe accommodatie komt ook een Sociale Salon met kappers-, pedicure- en manicure faciliteiten. Hellen: "Mensen voelen zich goed en verzorgd als ze aandacht kunnen besteden aan hun uiterlijke verzorging. Mensen willen zich bovenal gewoon mens voelen."

Meer berichten