Logo heusdensecourant.nl


Op de foto Merel en Roos van team Heusden met chefkok Hans de Kruijf en burgemeester Roel Augusteijn. Foto: Maja van den Brink © AgriFood Capital
Op de foto Merel en Roos van team Heusden met chefkok Hans de Kruijf en burgemeester Roel Augusteijn. Foto: Maja van den Brink © AgriFood Capital (Foto: Maja van den Brink)

Team Heusden wint Keukenbazen 2018!

Gisterenavond is in 's-Hertogenbosch de winnaar bekend gemaakt van AgriFood Capital's kinderkookwedstrijd Keukenbazen. Roos en Merel Buijs, samen team De Knoflookjes!!!, haalden voor de gemeente Heusden de titel binnen. Het team werd gecoacht door chefkok Hans de Kruijf van Henri BV. De waarnemend burgemeester van Heusden, Roel Augusteijn, nam de Keukenbazen-ambtsketen in ontvangst. Hij draagt hem straks over aan de nieuwe burgemeester van Heusden, Willemijn van Hees. Zij is dan een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland.

REGIO - De kookfinale van Keukenbazen, de Mega Live KookBattle, vond afgelopen zaterdag plaats bij het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Daar kookten alle winnende teams uit de zeventien deelnemende gemeenten in Noordoost-Brabant hun gerechten.
De topjury - bestaande uit de jonge Brabantse topchef Jan van Hout, trendwatcher & foodblogger Maaike de Reuver, culinair communicatieprofessional Anouschka Peterink en de Keukenbazen-vloggers Romy en Layla - proefden en beoordeelden alle gerechten. Smaak, creativiteit en presentatie telden mee, maar ook of er gezonde en lekkere producten uit de buurt gebruikt waren. Dat onderdeel is een belangrijk aspect van de kookcompetitie Keukenbazen, die jonge consumenten bewuster wil maken van wat zij eten en waar het vandaan komt. Veel van de ingrediënten die de teams gebruikten kwam van lokale foodleveranciers.

Ruige Ravioli
Merel en Roos bedachten en maakten het gerecht Ruige Ravioli. De jury vindt het gerecht hét bewijs dat je niet honderdduizend ingrediënten nodig hebt om iets heel lekkers te maken. "De Ruige Ravioli is een Italiaanse klassieker gemaakt van Brabantse ingrediënten, dat is erg leuk bedacht en heel goed uitgevoerd. Qua smaak is dit gerecht bovendien het allerbeste van allemaal." De jury waardeert het ook dat het gerecht makkelijk om te toveren is in een vegetarische versie. "Ruige Ravioli is een heel mooi en heel lekker gerecht!"

Heusden, dat zijn wij!
Zussen Merel en Roos waren super blij. De avond was spannend voor ze, zó spannend dat ze eerst helemaal niet in de gaten hadden dat ze gewonnen hadden. Roos: "Ik hoorde 'Heusden' en dacht 'oh jammer'. Gelijk daarna dacht ik 'o nee dat zijn wij!'" Merel en Roos kregen hun idee tijdens een workshop koken voor Merels verjaardag. Ze maakten er verse pasta met de pastamachine. Toen ze zich inschreven voor Keukenbazen wisten ze gelijk dat ze dat weer wilden doen. Het idee voor Ruige Ravioli kwam al snel. Merel: "Er zijn heel veel plekken in Heusden waar je lekkere ingrediënten kunt halen en dat hebben we dan ook gedaan." Thuis hebben de meiden hard geoefend. "Met een schemaatje en een taakverdeling." Het allerleukste vonden Merel en Roos het koken zelf. "Winnen is heel leuk, maar we hebben het meeste plezier gehad met koken." Ze hebben ook nog een tip voor toekomstige deelnemers: "Kook gewoon wat je lekker vindt en wat je goed kunt en ga niet ineens allerlei moeilijke dingen op internet zoeken."
Chefkok Hans de Kruijf voegt toe: "Met zoveel ingrediënten uit de omgeving kon het niet anders dan een heel lekker gerecht worden. Ik was van tevoren al voorzichtig positief over ons gerecht maar ja, je weet niet wat de concurrentie doet en of je de juiste snaar weet te raken bij de jury. Dat laatste is in elk geval gelukt! Het recept van de meiden zat goed in elkaar, we hebben er helemaal niets aan veranderd. Het is echt hun gerecht, zoals het hoort bij Keukenbazen."
Roos en Merel mogen binnenkort boodschappen doen met Jan van Hout, samen met hem koken en dan heerlijk eten met hun ouders in Jans restaurant Ons Jongens in Someren-Eind.

SmaakBurgemeester
De waarnemend burgemeester van Heusden, Roel Augusteijn, nam de Keukenbazen-ambtsketen in ontvangst. Hij draagt hem straks over aan de nieuwe burgemeester van Heusden, Willemijn van Hees. Zij is dan een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland. Roel Augusteijn: "Ik ben erg trots op ons team! Ik had een voorgevoel dat we kans maakten, met dit heerlijke gerecht. Ik vind het ook mooi dat Heusden, de gemeente in de meest westelijke punt van Noordoost-Brabant, heeft gewonnen. Dit versterkt de band van onze gemeente met de agrifood-community in Noordoost-Brabant."

Meest creatief en 'best lokaal'
Naast de hoofdprijs waren er prijzen voor het meest creatieve team en voor het team dat het beste gebruik had gemaakt van lokale producten.
Team Smaaktwisters uit Sint Anthonis won de prijs voor het meest creatieve gerecht. Noor van den Oever en Amber Verhoeven, gecoacht door chefkok Niels van Kessel van De 3 Burgemeesters, maakten Lasagne Locale met een Twist. De jury: "Noor en Amber hebben een lasagne gemaakt van verschillende stampotjes. Heel origineel! Ze hadden ook een erg goed verhaal bij hun gerecht. De naam komt van het dorp waar ze allebei wonen: Westerbeek, of zoals ze daar zeggen: 'D'n Twist'."
Team De Smaakkoningen uit 's-Hertogenbosch maakten in hun gerecht het best gebruik van lokale producten. Tijn Molenaar, Jasper Stommels en Malte Renner maakten een Herfstig Feestpasteitje. Zij werden gecoacht door chefkok Jessica van Esdonk van Restaurant ff Swanjéé. De jury: "Het was erg mooi om te zien hoe goed alle teams gebruik hebben gemaakt van lokale producten. De Smaakkoningen winnen omdat zij én hoog scoren op het gebruik van lokale producten én omdat het gerecht als geheel lekker is en er leuk uitziet. Goed gedaan!"

Meer berichten




Shopbox