De bewoners van het Thomashuis; Saskia, Martin, Annemiek, Tesse, Nathalie, Adry, Björn, Sandra, Jan, Patrick en Berna. Foto: Huub Hulsen
De bewoners van het Thomashuis; Saskia, Martin, Annemiek, Tesse, Nathalie, Adry, Björn, Sandra, Jan, Patrick en Berna. Foto: Huub Hulsen (Foto: Huub Hulsen)

Thomashuis Nieuwkuijk bestaat 10 jaar!

Het Thomashuis in Nieuwkuijk vierde op 1 september haar 10-jarig bestaan. De prachtige boerderij aan de Nieuwkuijksestraat biedt een warm thuis aan 9 bewoners met een verstandelijke beperking. Iedere dag staan Martin Carels en Berna van den Dungen met veel liefde voor hen klaar.

NIEUWKUIJK - Martin en Berna namen 6 jaar geleden het Thomashuis over. Hoewel het voor Martin nogal een carrièreswitch was als Hoofd Veiligheid van het detentiecentrum op Schiphol, was het voor Berna direct heel vanzelfsprekend. "Het was voor mij zo klaar als een klontje", knikt Berna. "Ik werkte er al vanaf het begin en ben van de bewoners gaan houden. Als er iets met een van hen is, lig ik daar wakker van. De overname voelde daarom als mijn verantwoordelijkheid. Het is een intensief leven maar dat is onze keuze. We zien het Thomashuis niet als een bedrijf maar als ons leven." Martin beaamt: "Het is een juiste en goede beslissing geweest, al is het heel ander werk; je bent 24/7 in de wind." Niet voor niets wonnen zij dit jaar de award Heusdenaar van het jaar 2017.
Het Thomashuis biedt 24-uurs zorg met een team aan vrijwilligers en professionele hulpverleners. "Wanneer nodig halen we de expertise in huis", aldus Martin. "De lijnen zijn kort en de samenwerking met de ouders van onze bewoners aangaande hun zorg en welzijn is intens en betrokken." Berna: "We hebben een fijn en veilig leven samen. Er wordt veel geknuffeld, zijn lief voor elkaar en helpen elkaar. We boffen ook met de buurt die ons vanaf dag één met open armen heeft ontvangen."
Slechts eenmaal per jaar is het Thomashuis gesloten zodat Martin en Berna een kerstavond met hun eigen gezin door kunnen brengen. Werk en privé lopen in elkaar over, of sterker nog, zijn één voor het zorgondernemerspaar. "Je runt een bedrijf waarin je te maken hebt met mensen waarmee je een emotionele band hebt", benadrukt Martin. "Je bent direct betrokken bij alle facetten van hun leven en dat verloopt niet altijd zoals gewild of voorzien." Alle bewoners van het Thomashuis zijn het grootste deel van de week actief op leuke dagbestedingslocaties en zetten zich met grote regelmaat in voor het goede doel en de gemeenschap.
Na een werkdag komen ze bijeen aan de lange picknicktafel in de tuin voor een glas ranja. Sandra schenkt gastvrij de glazen in en Tesse kan haar enthousiasme nauwelijks onderdrukken. Tesse: "Ik ben hier vier jaar geleden op mijn 20e komen wonen. Mijn ouders wonen vlakbij maar ik wilde op mezelf wonen. Mijn vader was het er niet mee eens, maar ik zei: 'Pa, je went er maar aan!'"
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan is tijdens de receptie op feestelijke wijze het jubileums monument onthuld. "Het monument, gevuld met slotjes, staat symbool voor de verbondenheid met het Thomashuis", legt Berna uit. "Iedereen die zich met ons verbonden voelt, of met bijzondere gelegenheden, mag er een slotje aan vast maken." Een mooie symboliek voor de enorme toewijding en grote betrokkenheid wat het Thomashuis zo bijzonder mooi en waardevol maakt.

Meer berichten