Sinterklaas op bezoek bij vluchtelingenkinderen

Het is een leuke vrolijke kennismaking met een typisch Nederlandse traditie: Sinterklaas en Zwarte Piet. Tientallen kinderen maakten voor de eerste maal kennis met het goedgeefse en kleurige gezelschap. Ze werden warm onthaald.

DRUNEN - Het staat de nieuwkomers in de gemeente Heusden vrij zich aan te melden voor het Sinterklaasfeest dat door VluchtelingenWerk wordt georganiseerd in buurthuis De Stulp in Drunen. Toch is er veel animo en zijn de mensen enthousiast. "De mensen komen er natuurlijk al mee in aanraking door de aandacht die de media en de scholen eraan besteden", aldus Lida Spliet, één van de organisatoren en vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. "Toch vinden wij het als VluchtelingenWerk belangrijk zelf ook een bijdrage te leveren aan deze traditie. Het is voor velen hun eerste Sintfeest. Maar het is verbazingwekkend te zien hoe snel dat de kinderen het oppikken en het is enig om die stralende gezichtjes te zien."
De meeste kinderen zijn uitgelaten en wachten verwachtingsvol op de komst van de Sint. Twee kleine zusjes van 4 en 3 jaar oud, met vrolijke Mini-Mouse diadeempjes op hun hoofd, kruipen nog wat afwachtend tegen papa aan. "Het is hun eerste keer", vertelt hun vader. "Ze vinden het nog spannend, maar kijken wel uit naar hun cadeautje." Aangespoord door vader, voegen ze zich ietwat terughoudend bij de zingende kinderen wanneer de Sint arriveert. Even later nemen ze voorzichtig hun cadeautje aan. "De cadeautjes kopen wij zelf in op basis van de opgegeven leeftijd en geslacht", legt Lida uit. "Dat is mogelijk gemaakt door de Lambertusschool en Stichting De Heeren Van Haaster." De ouders van de kinderen kijken vol trots naar hun opgetogen kroost. De Syrische Wassim omklemt met een blij gezicht zijn cadeau met beide armen. Het is veelzeggend, voor een kleuter die hevig getraumatiseerd jarenlang niet sprak en amper sliep, om eindelijk blijdschap in zijn ogen te zien.

Meer berichten