Anke Vandemullen op 'haar' bakfiets. De bakfiets is de creatieve uitwerking van haar stageopdracht bij Erfgoed Brabant.
Anke Vandemullen op 'haar' bakfiets. De bakfiets is de creatieve uitwerking van haar stageopdracht bij Erfgoed Brabant. (Foto: )

Bakfiets voor promoten Zuiderwaterlinie

De komende weken wordt door het Heusdense Gouverneurshuis een kleurrijke bakfiets ingezet. Als de klep opengaat is er informatie over de Zuiderwaterlinie te vinden. De bakfiets werd vrijdag in gebruik genomen in Heusden.

Door Hans van den Eeden

De 150 kilometer lange Zuiderwaterlinie met haar Brabantse vestingsteden en forten spreekt tot de verbeelding. De linie loopt van Grave tot en met Bergen op Zoom. Heusden-vesting ligt geografisch precies in het midden. De belangstelling voor de Zuiderwaterlinie neemt toe. Daar is vanuit zowel cultuurhistorisch als toeristisch oogpunt ook alle aanleiding voor.

Bakfietsproject

Dit wordt door het 'bakfietsproject', dat als pilot in de tuin van het Gouverneurshuis is en onlangs is gelanceerd, bevestigd. Het is het beleid van de provincie Noord-Brabant om de linie meer onder de aandacht te brengen. Onlangs werd door de Heusdense wethouder van cultuur Peter van Steen de bakfiets gelanceerd. Het idee is van de 22-jarige Anke Vandermullen uit Breda. De bakfiets is de creatieve uitwerking van haar stageopdracht bij Erfgoed Brabant.

Voor het ontwerp van de bakfiets kreeg de voormalig studente van de Reinwardt Academie veel waardering. “Het is goed dat de Zuiderwaterlinie meer onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Deze linie was tot en met de Tweede Wereldoorlog van belang”, aldus de wethouder bij de overdracht.

Annemarie Lavèn, bestuurslid van het Gouverneurshuis toonde zich met het cadeautje van de provincie in haar nopjes. De fiets komt pal voor de entree van het Gouverneurshuis te staan. In de bakfiets, met klep, is informatie over de Zuiderwaterlinie te vinden. Op de bak zijn tal van foto's van Heusden en omgeving geprint. Naast een plattegrond van de vesting is ook het markante fort Hedikhuizen te bewonderen. In deze blikvanger kunnen kinderen en volwassen terecht. Kinderen kunnen zich met kleurkrijtjes en een variatie aan kleurplaten in de waterlinie uitleven. Ook is een speurtocht in de bakfiets te vinden. Voor volwassenen is er informatie, zoals fietsroutes die gratis mee te nemen zijn.

In de kar ligt als voorbeeld een antieke kanonskogel. Vooral om te kijken hoeveel hij weegt. In het kader van Heusden promotie kan de bakfiets worden ingezet. Het Project zal zowel in Heusden als op provinciaal niveau geëvalueerd worden.

Onder water

De Zuiderwaterlinie is een reflex op de militaire geschiedenis van Noord-Brabant. Om de vijand te bestrijden konden gebieden onder water worden gezet. De Maas vervulde daarbij een belangrijke rol. Dat gebeurde ook tijdens de Tweede Wereldoorlog in oktober en november 1944. Toen werd de Bergsche Maas door de opmars van de geallieerden een heftig frontgebied.

De Heusdense stichting Lyra voor cultuureducatie organiseert in samenwerking met Brandarispers lezingen over de Zuiderwaterlinie. Nadere informatie via de website.

Meer berichten