Het echtpaar Hans en Anita Kivits uit Oudheusden met hun kleinkinderen Fay en Quint. Foto: Brandarispers
Het echtpaar Hans en Anita Kivits uit Oudheusden met hun kleinkinderen Fay en Quint. Foto: Brandarispers (Foto: Brandarispers)

Likeur uit de volkstuinen in Oudheusden

Het volkstuinencomplex in Oudheusden is vandaag de dag een multiculturele gemeenschap. Neem nu het echtpaar Hans en Anita Kivits. Zij zijn bijna dagelijks in hun volkstuin te vinden. Wroetend in de aarde leven ze zich uit met hun hobby.

Hans van den Eeden

Menig oudere Heusdenaar herinnert zich de volkstuinen op de wallen. Op weg naar de vesting was het of je door het idyllische glooiende Frankrijk wandelde. Door de restauratie werden de volkstuinen op de wallen jammer genoeg opgeheven. Het complex aan de Herptse weg kwam er voor in de plaats. Dit volkstuinencomplex is eigendom van de gemeente Heusden en wordt beheerd door de Volkstuinvereniging Oudheusden. Deze vereniging beheert in totaal 137 tuinen.

Bij een bezoek aan de tuinen valt het grote aantal nationaliteiten op. Inwoners van met name Oudheusden, maar ook van Heusden en Herpt hebben hier hun stek. Voor een klein bedrag kan een lap grond van de actieve vereniging worden gehuurd. Tussen de groente ontmoeten we Hans Kivits uit Oudheusden. Hij heeft net zijn tuin van 260 vierkante meter besproeid. "Bij warm weer is besproeiing een must. Ik haal via een pomp binnen no time achtduizend liter uit de sloot. Wat teveel is, sla ik op in tonnen."

Vers van het land

Hans vertelt dat hij zich na zijn pensionering samen met zijn vrouw Anita helemaal op de volkstuin heeft gestort. Groenten die er geteeld worden lopen uiteen van boterboontjes, wortelen, snijbonen, kapucijners, witte en groene asperges, allerlei soorten kool, bietjes en prei.

Wat fruit betreft loopt de oogst uiteen van appels, peren, bessen, aardbeien, tot watermeloen aan toe. Van het fruit worden vier tot vijf flessen likeur gemaakt. "We eten het hele jaar door onbespoten groente en fruit, vers van het land. Indien mogelijk vullen we ook onze diepvries met de producten. Wat over is geven we weg. De volkstuin is bovendien bijzonder rustgevend en ook een sociaal gebeuren. Het is fijn dat onze kleinkinderen Quint en Fay het ook leuk vinden om een handje te komen helpen", vertelt Hans.

Het echtpaar Kivits vindt het leuk om andere volkstuinders te ontmoeten. Via de volkstuin leren mensen van verschillende culturele achtergronden veel van elkaar. "Soms worden we bij hen thuis uitgenodigd om aan de hand van een maaltijd producten van het land te proeven", aldus Hans. Volkstuinders die producten over hebben schenken dit veelal aan de Voedselbrigade van Oudheusden.

Vereniging

Aanleiding voor de oprichting van de Volkstuinenvereniging Oudheusden in 2016 was wildgroei. Begeleid door de gemeente werd het complex bij de tijd gebracht. De vereniging zet zich sindsdien in om samen met leden te werken aan een complex waar de volkstuinders trots op kunnen zijn. Het gaat hierbij om mooi onderhouden tuinen waar hobbytuinders hun passie in kwijt kunnen. Kijk voor nadere informatie op de website van de vereniging.

Meer berichten