Van links naar rechts Gien van Wijk, Femke Dingemans, Ine Meeuwis Hub van Olden, Henri Swinkels en Patrick Timmermans. Foto: Marc Bolsius
Van links naar rechts Gien van Wijk, Femke Dingemans, Ine Meeuwis Hub van Olden, Henri Swinkels en Patrick Timmermans. Foto: Marc Bolsius (Foto: Marc Bolsius)

Gedeputeerde Henri Swinkels wandelt langs Zuiderwaterlinie

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Vrijdag 6 juli liep hij de twaalfde etappe, van Vlijmen naar Fort Crevecoeur in Den Bosch.

VLIJMEN - De voorbije jaren is flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend. Swinkels 'verkent' de route alvast: "Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat Gien van Wijk van de Heemkundekring Onsenoort, en Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant." Ook diverse leden van Provinciale Staten liepen deze etappe mee, net als wethouders Hub van Olden ('s-Hertogenbosch) en Thom Blankers (Heusden).
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. Ook deze keer was dat zeer de moeite waard. Henri: "Ik was onder de indruk van de manier waarop water en landschap ingezet werden voor de verdediging. Vooral de innundatiekaarten die Gien van Wijk meenam gaven daarvan een goed en indrukwekkend beeld. Ook het verhaal van de Bossche sloot maakte indruk. Nu een sloot in de marge van de randweg, toen een belangrijke verbindingsweg met een belangrijke rol voor de afwatering. Hier vertelde het landschap haar verhaal voor wie kijken en luisteren wïl."
Henri Swinkels: "Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ook deze week heb ik weer veel gehoord, gezien en geleerd, doordat ik meewandelaars had die hun kennis graag met me wilden delen."
De volgende etappe van de gedeputeerde gaat op donderdag 12 juli van 's-Hertogenbosch naar Maren-Kessel.

Meer berichten