Billy van Dommelen (12) en zijn moeder Cindy lopen de Nijmeegse Vierdaagse voor Stichting Matchis. Foto: Yuri Floris Fotografie
Billy van Dommelen (12) en zijn moeder Cindy lopen de Nijmeegse Vierdaagse voor Stichting Matchis. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Billy loopt Nijmeegse Vierdaagse voor meer stamceldonoren

Vier achtereenvolgende dagen 30 kilometer per dag lopen. Billy van Dommelen (12) grijpt samen met zijn moeder de sponsorloop van de Nijmeegse Vierdaagse aan om zoveel mogelijk geld op te halen en aandacht te vragen voor Stichting Matchis. Waarom? Omdat meer stamceldonoren van levensbelang zijn!

NIEUWKUIJK – Een feit waarmee Billy werd geconfronteerd toen zijn moeder Cindy op 16 maart 2015 getroffen werd door acute leukemie. "Ontzettend moe, koortsig en duizelig", herinnert Cindy zich. "Ik dacht aan een vitaminetekort toen ik die dag de huisarts bezocht. Toen de huisarts dezelfde avond aan de deur kwam wist ik dat het mis was. Toch was ik meteen heel sterk. " Een direct ziekenhuisbezoek volgde om de volgende ochtend in Nijmegen te starten met in totaal 3 chemokuren. "Ik verbleef in totaal 13 weken in het ziekenhuis", aldus Cindy. "Dat was heftig met twee jonge kinderen van 7 en 9. Gelukkig kon thuis voor hen alles gewoon doorgaan en bezochten ze mij bijna dagelijks." Cindy moest zo snel mogelijk een stamceltransplantatie ondergaan. "De kans op een match met een donor is bij een broer of zus 1 op 4, daarbuiten is de kans erg klein", legt Cindy uit. "Gelukkig bleek mijn broer Maik een match." Ondanks een schimmelinfectie op de longen na de tweede chemokuur, werd de behandeling gestaag voortgezet. "Op 2 juni 2015 werden de stamcellen toegediend en op 19 juni werd ik ontslagen", aldus een stralende Cindy. "100% van mijn stamcellen zijn overgenomen door de donorcellen. Het gaat super!" Billy blikt nuchter terug: "Het was een verschrikkelijke periode maar ik heb wel geleerd te genieten van het leven." Na jarenlang zijn oom Maik bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse onthaald te hebben, staat Billy te trappelen nu zelf deel te mogen nemen. "Met de sponsorloop willen mijn moeder en ik geld ophalen voor Stichting Matchis", legt Billy uit. "We hopen 1500 euro op te halen. Eén donor registratie kost 45 euro." De finish van Billy, Cindy en Maik in Nijmegen op 20 juli zal een meervoudige overwinning zijn.

Sponsor Billy!
Cindy had veel geluk met haar broer als donormatch. Veel andere patiënten met leukemie zijn afhankelijk van Stichting Matchis. Deze stichting zoekt voor hen een passende match in een wereldwijde bank van stamceldonors. Iedereen kan zich als donor laten registreren. In Nederland staat minder dan 2% geregistreerd. Sponsor Billy om meer donor registraties mogelijk te maken! Ga naar www.devierdaagsesponsorloop.nl, zoek op 'Billy', doneer en geef patiënten meer kans op een juiste match en genezing.

Meer berichten