De jeugd vermaakt zich uitstekend op de speelplaats aan het Hamelpark in Oudheusden. Oudheusden is dan ook een heel fijn dorp om in te wonen. Foto: Brandarispers
De jeugd vermaakt zich uitstekend op de speelplaats aan het Hamelpark in Oudheusden. Oudheusden is dan ook een heel fijn dorp om in te wonen. Foto: Brandarispers (Foto: Brandarispers)

Oudheusden: met dank aan de vesting

Oudheusden en de vesting lijken twee werelden. Het tegendeel is echter het geval. Door een verpauperde vesting verhuisden velen vanaf de jaren zestig naar een nieuwe woning in Oudheusden. Het had weinig gescheeld of in de jaren zestig was Heusden uit haar korset 'verlost' en de stadsgrachten gedempt.

OUDHEUSDEN - In 1955 sprak de gemeenteraad zich uit voor ontmanteling van de vesting. Het perspectief was om huizen en flats te bouwen. De Demer zou de stadsgracht worden. Aanleiding was de groeiende vraag naar woningen voor arbeidskrachten door Verolme en het conservenbedrijf Jonker Fris. De Rijksdienst voor Monumentenzorg was tegen het plan. Zij maakte zich sterk voor een totale restauratie. Voor woningbouw kwam gehucht Oudheusden in beeld. In 1966 werd de 28-jarige Gerard Scholten als burgemeester benoemd. De opdracht aan de toen jongste burgemeester van Nederland was om de vesting te restaureren en Oudheusden te ontwikkelen. De bouw van de eerste woningen was in 1960 al gestart. De Van Goghstraat, Verolmestraat en de Suitbertusstraat herinneren daar nog aan. In verband met de ontwikkeling van Oudheusden kocht de gemeente boerderijen op en deze werden afgebroken. Aan het westelijke deel van Oudheusden ligt de Westakker. Vanwege het vrije schotsveld naar de vesting mag hier niet worden gebouwd. Anders is het gesteld met de ontwikkeling aan de oostzijde: de Oosters. Veel Heusdenaren pakken hun kans. Door zelfbouwers werd het Hazepad gerealiseerd. Bij de bouw werd dit pad ook wel het "beunhazenpad" genoemd. In de Kooikershof werd de woning met de naam De lokeend opgeleverd. In 1963 werd het eerste bestemmingsplan Oudheusden gemaakt. Het plan werd flexibel toegepast. Bij de eerste fase van de ontwikkeling van Oudheusden in de jaren zestig en zeventig is van een stedenbouwkundige opzet nauwelijks sprake. Het doel is om snel en goedkoop woningen te bouwen. Daardoor zijn woningen veel te dicht op elkaar gebouwd. Ook garage de Groot en meubelzaak Schreuder verhuizen van de vesting naar Oudheusden. Een nieuwe woning in Oudheusden is voor vestingbewoners een uitstekend alternatief. Dat geldt niet op de laatste plaats voor jonge stelletjes. Door de lage koopprijzen van de premie A-woningen blijkt Oudheusden aantrekkelijk voor mensen uit heel Nederland. Met vijfhonderd gulden eigen geld kan al een nieuwe woning worden gekocht. Later maakt Oudheusden in ruimtelijk opzicht een enorme ontwikkeling door. Het is een fijn dorp om tussen het groen te wonen. En dat geldt niet op de laatste plaats voor de jeugd.

Meer berichten