Heusden is erg in trek bij toeristen. Tijdens de Heusdenhack zoeken de studenten naar manieren om het toerisme in de vesting verder te bevorderen.
Heusden is erg in trek bij toeristen. Tijdens de Heusdenhack zoeken de studenten naar manieren om het toerisme in de vesting verder te bevorderen.

Heusdenhack: prikkelend en uitdagend

Heusden maakt zich op voor de 'Heusdenhack' die op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni wordt gehouden. Deze activiteit wordt gestimuleerd en financieel ondersteund door de gemeente Heusden.

HEUSDEN - Tijdens deze Heusdenhack zijn 50 studenten 36 uur te gast in het Bezoekerscentrum. De universitaire en HBO studenten vormen een drietal teams. Deze worden gekoppeld aan drie kernthema's: bestuur in de vesting, ondernemen en openbare ruimte. De teams worden gemixt samengesteld uit drie studierichtingen: bestuurskunde, sociologie en Toerisme & Recreatie.
De Heusdenhack is een soort van Hackathon die in toenemende mate binnen bedrijven, instellingen en overheden wordt toegepast. Bij de start worden de deelnemers over de feitelijke gegevens geïnformeerd. Omdat de studenten veelal nooit Heusden hebben bezocht, vormen deze feiten het fundament voor de Vestinghack. Het gaat onder andere om demografische gegevens, zoals aantal inwoners, leeftijdsopbouw, ondernemersklimaat en toerisme.
De werkgroep Openbare Ruimte kan en mag niet langs verkeersproblemen heen. Immers, 42 procent van de Heusdenaren ervaart parkeren als een groot probleem binnen de vesting. De werkgroep Ondernemen gaat onderzoeken hoe het ondernemersklimaat in de vesting gestimuleerd kan worden. Hierbij vormt het bevorderen van toerisme een belangrijk element. Het team Bestuur in de Vesting zal zich zeker buigen over hoe en op welke wijze beslissingen dichter bij de bevolking kunnen komen te staan.
Tijdens de Heusdenhack gaan de studenten ook op pad in de vesting. Zij spreken mensen aan, bezoeken ondernemers en schuiven aan bij een terrastafeltje. De opgedane informatie wordt verwerkt in concrete oplossingen. De studenten zijn niet gehinderd door wetgeving, een gevoelige geschiedenis, personen of gemeentepolitiek. Cher ten Have van de initiatiefgroep Heusdenhack: "Het is de bedoeling dat de studenten out of the box problemen fris, prikkelend en vanuit een verrassende invalshoek gaan bekijken. In de sfeer van een marathon werken de studenten tot en met zaterdagmiddag 15.00 uur door. Eventueel kan in de nacht worden doorgewerkt. Ook blijven de teams in het Bezoekerscentrum slapen.
Op zaterdagmiddag worden de oplossingen aan een jury en belangstellenden gepresenteerd. "Deze Hack kan een belangrijke bijdrage leveren om de vesting meer toekomstbestendig te maken", aldus Ten Have.
In de Initiatiefgroep Heusdenhack zijn de Ondernemersvereniging, de Bewonersvereniging en Beleven in de Vesting vertegenwoordigd.

Meer berichten