De voorstelling 'Vierkant Verliefd' probeert een brug te slaan tussen ouderen en kinderen van de bassischool. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Oranje Fonds, VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.
De voorstelling 'Vierkant Verliefd' probeert een brug te slaan tussen ouderen en kinderen van de bassischool. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Oranje Fonds, VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds. (Foto: Brandarispers)

Krachtvoertheater wil het isolement van ouderen doorbreken

Het is bijzonder als ouderen en kinderen zich verdiepen in elkaars leefwereld. Toneel, spel, ontmoeting en lichtvoetigheid helpen daarbij een stevig handje. Dit blijkt uit het project 'Vierkant Verliefd' van Krachtvoertheater uit Haarsteeg.

HAARSTEEG - Tijdens zeven voorstellingen zijn scholieren van de bovenbouw te gast in Zorgcentra voor ouderen in de gemeente Heusden en de regio. Op vrijdag 23 maart werd in zorgcentrum St. Antonius in Heusden het startschot gegeven. De bewoners kregen deze dag bezoek van basisschool Johannes Paulus. Na afloop toonden zowel de ouderen als de scholieren zich enthousiast. Het duurde niet lang of ouderen werden op de nabij gelegen basisschool als eregast uitgenodigd. De Nationale Pannenkoekendag, ingesteld door Koning Lodewijk Napoleon, was de aanleiding.
Op vrijdag 6 april waren scholieren van basisschool De Bussel uit Vlijmen in Zorgcentrum Sint Janshof op bezoek. Tijdens de voorstelling Vierkant Verliefd werden de ouderen en kinderen meegenomen in tal van hilarische scènes. Twee dames zoeken zich daarin al worstelend een weg door het leven. Vaak gaat dat met een omweg en zijpaden gepaard. Maar door samen te werken en een positieve benadering kom je een heel eind. Hierbij blijkt dat de wereld van deze dames klein is geworden. Leefstijl en tal van fysieke ongemakken verhogen de kwetsbaarheid. Maar ook: mentaliteit, positiviteit en humor verhogen de weerbaarheid. Het 'mens erger je nieten' wordt tijdens de uitvoering uitvergroot. Maar het is niet allemaal kommer en kwel wat de klok slaat. In tal van scènes worden de scholieren en ouderen letterlijk op het verkeerde been gezet. Muziek, zoals 'Ich bin wie du' van Marianne Rosenberg, zorgt voor een nostalgische impuls.
Na afloop van de voorstelling nemen de ouderen en scholieren plaats aan tafels om letterlijk het spel 'Mens erger je niet' te spelen. In de vragenkaarten komen tal van aspecten van de verschillen en overeenkomsten in woon- en leefsituatie aan de orde. "We brengen scholieren en de ouderen die bij hen in de buurt wonen met elkaar in contact. Daarmee willen we een bijdrage leveren om het isolement van ouderen te doorbreken. Ook sturen we aan op vervolgactiviteiten. Dit kan zowel op de basisschool als in het zorgcentrum", aldus Anouk van Geffen van Krachtvoertheater: "Na deze ochtend organiseren we vervolggesprekken met de scholen en de zorginstellingen. Onze inzet is om meer structurele contacten tussen scholen en zorginstellingen tot stand te brengen".
Op 1 juni komt Krachtvoertheater naar Zorgcentrum De Zandley in Drunen. Dan wacht scholieren van Basisschool Athena een warm welkom.

Meer berichten