Op de foto van links naar rechts Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Roodkapje, Fons Jurgens (voorzitter raad van bestuur de Efteling) en Celcuk Akinci (directeur Brabantse Milieufederatie).
Op de foto van links naar rechts Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Roodkapje, Fons Jurgens (voorzitter raad van bestuur de Efteling) en Celcuk Akinci (directeur Brabantse Milieufederatie).

Samen investeren in de toekomst

Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie en de Efteling gaan nauw samenwerken om de duurzaamheid en leefbaarheid in het gebied tussen Kaatsheuvel, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg te versterken. De betrokken partijen gaven symbolisch het startsein voor de samenwerking door samen een eik te planten op de plaats waar in de toekomst een natuurbrug wordt gerealiseerd.

REGIO - De Efteling wil haar positie bij de top van Europese attractieparken behouden door haar park en de verblijfsmogelijkheden uit te breiden. Samen met de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten is gekeken naar manieren om deze groei op een zo natuurlijke en duurzaam mogelijke manier aan te sluiten op ontwikkelingen in de omgeving.
De organisaties willen samen zorgen voor een goede balans tussen natuur, recreatie en economische ontwikkeling in het gebied tussen Kaatsheuvel, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg. Natuurmonumenten zal een aantal gronden in het zuiden van natuurgebied het Loonsche Land aankopen. Deze gronden zijn sinds de jaren '50 eigendom van Stichting Natuurpark de Efteling. Door de overdracht van de gronden wordt de rust en de natuur(functie) in het gebied voor de lange termijn verzekerd. Het gebied blijft toegankelijk.
Ter hoogte van de gemeentegrens tussen Tilburg en Loon op Zand wordt een natuurbrug (recroduct) over de N261 aangelegd, die de natuurgebieden aan weerszijden van de weg met elkaar verbindt. Het recroduct wordt een natuurbrug voor dieren als boomkikkers, padden, salamanders en mogelijk ook grotere zoogdieren gecombineerd met een brug waar fietsers en wandelaars de N261 kunnen oversteken.
Deze natuurbrug is een onderdeel van de natuurcompensatie die nodig is voor de uitbreiding van de Efteling. De Efteling neemt daarom het voortouw in de aanleg van de brug en zoekt daarbij samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg en gemeente Loon op Zand.
Door het planten van een eik gaven de directeuren symbolisch het startsein voor de samenwerking. De organisaties willen er samen voor zorgen dat de groei van de Efteling op een natuurlijke en duurzame manier gebeurt en past binnen de totale ontwikkeling van het gebied tussen Kaatsheuvel, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg.

Meer berichten
Shopbox