Logo heusdensecourant.nl


Piet Mauricio en zijn consorten laten kinderen een geweldig Sinterklaasfeest beleven! Je vindt ze op Facebook, of mail voor boekingen naar pietmauricio@live.nl. Foto: Yuri Floris Fotografie
Piet Mauricio en zijn consorten laten kinderen een geweldig Sinterklaasfeest beleven! Je vindt ze op Facebook, of mail voor boekingen naar pietmauricio@live.nl. Foto: Yuri Floris Fotografie (Yuri Floris Fotografie)

Piet Mauricio eert het Sinterklaasfeest

Als kleine jongen wilde hij al Zwarte Piet zijn. Ook toen hij nog geloofde in Sinterklaas. Nu kruipt Maurice Emmers (20) al 9 jaar in de huid van Piet Mauricio om de kinderen en (groot)ouders een mooie herinnering aan het Sinterklaasfeest mee te geven. De voldoening schuilt in de blije kindergezichten vol verbazing en verwondering.

DRUNEN - "Een kind het gevoel geven dat de échte Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten langs is geweest", legt Maurice enthousiast uit. "Dat wil ik ze graag meegeven. Zelf had ik altijd het idee dat er altijd een hulpsinterklaas kwam." Slechts enkele jaren nadat hem verteld werd dat het feest een sprookje is, greep Maurice de kans om zelf de rol van Zwarte Piet te gaan vervullen. "Als wij als ouders, Sinterklaas en Zwarte Pieten dit sprookje niet levend houden, is het uiteindelijk niets meer dan een kinderserie op televisie", zegt Maurice overtuigend. "Wij moeten het werkelijkheid laten worden, anders zou dit kinderfeest niet bestaan."
Maurice is nu voor het derde jaar zelfstandig actief en legt met een Sinterklaas en collega Zwarte Piet vele huisbezoeken af. "Goede Sinterklazen zijn nog best lastig te vinden!", aldus Maurice. "Je moet bij een huisbezoek minimaal een half uur volpraten. Dat is soms lastig. Gelukkig had ik een goede Sint voorhanden." Liefst probeert Maurice ook een meisjes Piet mee te nemen. Maurice: "Dat geeft een andere sfeer en is wat laagdrempeliger voor de bangere kindjes." Uitbreiding met een extra drietal is voor Maurice geen optie. Maurice: "Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Voor mij is het geen commerciële aangelegenheid. Wij doen dit op vrijwillige basis en zijn dus ook heel gemotiveerd. De opbrengst wordt gestoken in onderhoud en terugverdienen van de pakken en rekwisieten die enorm kostbaar zijn."
Van de heersende Zwarte Pieten discussie heeft hij geen last. "Er is hier geen vraag naar roetpieten, dat speelt meer in de grote steden", stelt Maurice. "Het past naar mijn mening ook niet in het verhaal en de traditie. Veel mensen weten niet dat dit kinderfeest elders in Europa op eenzelfde manier gevierd wordt. In Oostenrijk bijvoorbeeld is Krampus de Zwarte Piet. Hetzelfde feest, het wordt alleen anders ingevuld."
Zelf heeft hij goede herinneringen aan het Sinterklaasfeest. Maurice: "Ik genoot van de optocht en rond Sinterklaas had ik nooit moeite om uit bed te komen, de rest van het jaar wel." Piet Mauricio liep uiteraard ook mee bij de intocht van Sinterklaas in Heusden en Drunen. "Voor mij is Zwarte Piet een held!", besluit Maurice. "Sommige mensen zeggen weleens tegen mij: jij bent de echte Zwarte Piet en de andere 10 maanden van het jaar speel je Maurice."

Meer berichten
Shopbox